ДПС инсистира на повлачењу Закона о предсједнику :: Semberija INFO ::

 

ДПС инсистира на повлачењу Закона о предсједнику


Фото - ДПС
ПОДГОРИЦА- Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића инсистира на хитном повлачењу усвојеног измијењеног Закона о предсједнику и оганизацији ванредних парламентарних избора.

ДПС је, након јучерашњег састанка који је иницирала предсједница Скупштине Данијела Ђуровић ради договора о изласку из политичке и економске кризе, саопштила да себе сматра одговорном политичком партијом која има за циљ даљу изградњу институција, да се одазвала позиву на састанак у нади да ће се, како кажу, кроз дијалог доћи до рјешења који ће значити излаз из политичке и укупно друштвене кризе у којој се Црна Гора налази.

Ђуровић је, наиме, на јучерашњи састанак позвала лидере парламентарних странака а, због недоласка Мила Ђукановића, посланици ДФ-а, Уједињене и Праве Црне Горе, као и Радничке партије напустили су састанак. Они су састанак напустили са образложењем да недолазак Ђукановића значи да ДПС-у није стало ни до дијалога ни до договора.

Из ДПС, пак, тврде да је састанак показао дубину кризе са којом се држава суочава о чему, како кажу, најбоље свједочи и став смијењеног премијера, уједно и предсједника ГП УРА Дритана Абазовића, који је казао да је стање у земљи у потпуности редовно, као и понашање и "перформанс лидера проруског Демократског фронта који су навели да неће даље учествовати у разговорима наводећи притом тривијалне и крајње неутемељене разлоге за такав неодговоран приступ".

Из ДПС су поновили своје захтјеве да се хитно повуче Закон о предсједнику и да се спријечи његово ступање на снагу чиме би се спријечио уставни пуч и тиме створили предуслови да се поступак избора судија Уставног суда врати на Уставни одбор, како би се - уз суштински а не симулирани дијалог, створиле претпоставке за избор четворо судија и тиме омогућио несметан рад једне од најважнијих институција у земљи.

Кажу да ће инсистирати на скраћењу мандата Скупштине да би се створили за организацију ванредних парламентарних избора који би означили и дефинитиван крај политичке кризе, након којих би Црна Гора добила одговорну, политичку, стабилну и европску владу.

Неће, кажу, дозволити себи да буду декор Демократског фронта којем је једини циљ политика деструкције према институцијама како би, како наводе, "Црну Гору представили као нефункционалну државу чији би суверенитет, сходно томе, требало препустити регионалним хегемонима.

Усвојени измијењени Закон о предсједнику, на приједлог Демократског фронта, има за циљ да, како је образложено, понашање предсједника државе и лидера ДПС Мила Ђукановића врате у уставне оквире и предложи лидера Демоса Миодрага Лекића са мандатара нове владе.

Ђукановић је најпре игнорисао приједлог да Лекић буде мандатар, а потом је и усвојени Закон о предсједнику вратио Скупштини на поновно одлучивање.


Танјуг / Глас Српске