Почетком сљедеће године најављен раст каматних стопа, постају ли и кредити недостижни грађанима? :: Semberija INFO ::

 

Почетком сљедеће године најављен раст каматних стопа, постају ли и кредити недостижни грађанима?


За само три мјесеца, Европска централна банка подигла је каматне  стопе за пуна два процентна поена. То ће значити и даљи раст каматних стопа у Босни и Херцеговини, а према најавама, то ће се десити већ од првог јануара. Провјеравали смо, шта ће то значити за грађане који већ имају кредите и да ли нам и кредити постају недостижни?

Банке широм Босне и Херцеговине почетком сљедеће године подићи ће каматне стопе због високе инфлације. То је крајем октобра већ учинила Европска централна банка.

Ендру Џувел, резидентни представник ММФ-а у БиХ

"Сматрамо да ће у коначници ипак каматне стопе порасти. Знамо да су регулатори забринути повећањем каматних стопа, да их желе донекле успорити, знамо и да Централна банка није повећала стопу своје провизији у складу са стопама Европске централне банке“.

За већ презадужене грађане ова вијест је „хладан туш“.

АНКЕТА

„Ја имам ауто кредит, кредит за ауто, није то нека сума, али кад човјек има нешто над главом теже спава“
„Имам мањи кредит. За сад није мијењана, а шта можемо, како буде мени биће свима и готово“

Поред грађана, раст каматних стопа негативно ће се одразити и на привреду.

МЛАДЕН ЛАЗИЋ, власник творнице за прераду поврћа 

„Незамислива је било каква инвестиција и покретање производње без кредита. Кредити су били према величини фирме од 2,5 до 4,5 посто, а сад већ иду на 5,5, 6,5 %".

Док год расте инфлација, рашће и каматне стопе, кажу економисти.

САША ГРАБОВАЦ, економиста

„Каматна стопа би требало да буде већа од стопе инфлације и можемо рећи у неком теоретском смислу да је то некакав репер. Колика ће бити инфлација, то није једнозначно, али у дугом року није нормално да стопа инфлације буде доста већа од каматне стопе“.

Презадуженост је само посљедица у времену када се нико не бави узроком, кажу у невладином сектору.

БРАНКО ТОДОРОВИЋ, Хелсиншки одбор за људска права 


„Тај огроман дио новца који неодговорни појединци унутар власти опљачкају од грађана би могао знатно повећати и пензије и плате и онда грађани не би морали да подижу кредите“.

С обзиром на процјене да ће камате расти барем још двије године, стручњаци сматрају да ће то фиксну каматну стопу послати у заборав. 

АЛЕКСА МИЛОЈЕВИЋ, економиста

"Ја мислим да ће банке одустати од давања кредита по фиксној стопи него ће све ићи на варијабилну. У будућим уговорима ће стајати клсузула да ће се каматна стопа прилагођавати условима инфлације“.

Процјене стручњака су да ће пораст каматних стопа могао, поред дужника, погоршати и ситуацију за банке, јер би се могла повевћати стопа неквалитетних кредита, а први ударац може се очекивати већ након првог јануара наредне године.


БХРТ