ВЛАСНИК "ФЕЈСБУКА" ОТПУСТИО 11.000 ЗАПОСЛЕНИХ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАСНИК "ФЕЈСБУКА" ОТПУСТИО 11.000 ЗАПОСЛЕНИХ


Компанија "Мета Платформс" отпустила је данас 13 одсто радне снаге, или више од 11.000 запослених, што је једно од најмасовнијих отпуштања ове године, будући да се матично предузеће "Фејсбука" бори с растућим трошковима и слабљењем тржишта оглашавања.
 
Смањење радне снаге, прво у 18-годишњој историји "Мете", слиједи тренд масовног дијељења отказа у другим великим технолошким компанијама, међу којима су и "Твитер" у власништву Илона Маска, и "Мајкрософт" корпорација.
 
Пандемијом изазван снажан процват технолошких компанија и скок њихове тржишне вриједности преокренуо се ове године у оштар суноврат усљед високе инфлације која достиже вишедеценијски рекорд и убрзаног повећања каматних стопа.
 
"Не само да се онлајн трговина вратила ранијим трендовима, већ су макроекономски пад, све већа конкуренција и губитак реклама довели до тога да наши приходи буду много мањи него што сам очекивао. Погријешио сам и преузимам одговорност за то" написао је главни извршни директор "Мете", Марк Закерберг, у поруци запосленима.
 
"Мета", чије су акције ове године изгубиле више од двије трећине вриједности, јутрос су прије званичног отварања Вол Стрита ојачале за готово 3,0 процента.
 
Компанија такође планира да смањи дискреционо право менаyмента у погледу трошкова и да продужи одлуку о замрзавању запошљавања до првог квартала 2023.
 
"Мета", међутим, није објелоданила колику уштеду трошкова очекује од ових потеза.
 
Радницима који добију отказе "Мета" ће исплатити отпремнину у висини 16-недељне основне плате плус двије додатне недјеље за сваку годину радног стажа, као и преостали плаћени одмор, саопштила је компанија.
Погођени запослени ће такође добити акције које су биле предвиђене за 15. новембар и здравствену заштиту у периоду од шест мјесеци, додаје се у саопштењу.
 
Закерберг је један од неколико водећих америчких директора који су упозорили ове године на долазак рецесије.
 
Дио Метиних проблема је, међутим, компанија сама себи створила. Скупа улагања у метаверз, шерован виртуелни свет, довела су до тога да компанија укалкулише чак 100 милијарди долара трошкова за 2023.
 
То је изазвало скептицизам код инвеститора који губе стрпљење са улагањима за које и сам Закерберг очекује да ће се исплатити тек за 10 година.
 
"Мета" је на крају септембра имала 87.314 запослених.

(Глас Српске – Танјуг)