У СРПСКОЈ 70.000 ОБОЉЕЛИХ ОД ДИЈАБЕТЕСА :: Semberija INFO ::

 

У СРПСКОЈ 70.000 ОБОЉЕЛИХ ОД ДИЈАБЕТЕСА


Foto: Ilustracija
У Српској је до краја прошле године било 70.007 обољелих од дијабетес мелитуса, а највећи број пријављених је из Добоја, затим из Бањалуке, Зворника, Источног Новог Сарајева, Требиња и Фоче.

Током прошле године, у РС је пријављено 407 нових случајева, од чега
 
39 тип 1, а 368 тип 2, саопштили су из Института за јавно здравство РС, поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.
 
– Анализом података о типу дијабетеса, од укупног броја пријављених 16.776 или 24 одсто је тип 1, а 53.231 или 76 одсто је тип 2. Према полној структури, 38.380 или 55 одсто су особе женског, а 31.627 или 45 одсто  мушког пола. Према старосним групама, највећи број обољелих је регистрован у седмој деценији живота – кажу у ИЈЗ Српске и додају.

Дијабетес мелитус је хронична незаразна болест због које организам не може произвести довољно инзулина за контролу нивоа глукозе у крви.
 
– Настаје удруженим дјеловањем генетских и многобројних фактора средине, а манифестује се карактеристичном клиничком сликом са прогресивним развојем компликација, кроз процесе атеросклерозе и микроангиопатије. Постоје двије врсте дијабетеса – тип 1 који захтијева свакодневну примјену ињекција или пумпе и тип 2 који се може контролисати одржавањем добре и правилне исхране или употребом одређених лијекова – истичу у овом институту и додају да је врло важно да особе с дијабетесом своје стање држе под контролом, како би смањиле и избјегле дугорочне компликације.

(Српска Инфо)