НИЈЕМЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ ИЗ БИХ: ПЛАТА ДО 2.800 ЕВРА :: Semberija INFO ::

 

НИЈЕМЦИ ТРАЖЕ РАДНИКЕ ИЗ БИХ: ПЛАТА ДО 2.800 ЕВРА


Foto: Ilustracija
Све више бх. грађана одлази на рад у Њемачку. Када се виде понуде тамошњих компанија, онда није тешко схватити зашто је то тако.

Ове компаније нуде уносне плате за раднике од којих се, с друге стране, често не тражи никакво искуство, па чак ни познавање језика. Један од примјера је оглас који је тренутно актуелан, у којем се траже радници који би радили на монтажи соларних панела у Њемачкој.

Плата које нуди иде до 2.800 евра нето. Јасно је да се ниједна бх. компанија не може такмичити с таквим условима, те због чега је нашим фирмама скоро па немогуће задржати радну снагу.

Споменута њемачка фирма чак долази у БиХ по раднике, што значи да је њихово само да се пријаве за посао.
“Позивамо вас на разговор за посао монтера соларних панела у Њемачкој. Разговор ће се одржати у Тузли од 14. до 18. новембра. Пријавити се могу ЕУ и НОН ЕУ држављани. Плата: 2.400 – 2.800 еура (нето). Познавање њемачког језика пожељно, али није услов”,  наводе из ове компаније.

Такођер, у огласу се не наводи ни да је за посао потребно искуство.

Јасно је да ће држава БиХ и домаћи привредници морати урадити много више на заустављању одлива радне снаге уколико желимо задржати раднике у БиХ поред оваквих понуда из изностранства, преноси бизнисинфо.ба.
 
(Независне - бизнисинфо.ба.)