ВИШЕ ОД ДВА ВИЈЕКА ОД СМРТИ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ВОЈСКОВОЂЕ КАРАЂОРЂА :: Semberija INFO ::

 

ВИШЕ ОД ДВА ВИЈЕКА ОД СМРТИ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ ВОЈСКОВОЂЕ КАРАЂОРЂА


На данашњи дан навршава се 202 године од смрти великог српског војсковође Карађорђа. Ђорђе Петровић Карађорђе био је вожд Првог српског устанка и један од најзначајнијих војних заповедника у Србији од 1804. до 1813. године.

Ђорђе Петровић рођен је у селу Вишевац код Раче Крагујевачке 1768. године. Тачан датум рођења није забележен. Рођен као једно од седморо деце Петронија (надимак Петар) и Марице Живковић, веома сиромашних људи, који су се после Кочине крајине настанили у Тополи. Презиме Петровић добио је по надимку свог оца.

Као дете се истицао несвакидашњом храброшћу. Био је преке нарави и штедљив. Није био у прилици да се школује, тако да је остао неписмен. Као дечак је радио тешке послове и надничио код имућнијих Срба и Турака.

Када су заратили Турци и Аустријанци, Карађорђе се пред крај тог рата, 1787. године, ангажовао на страни Аустрије. По завршетку рата добио је унапређење и медаљу за храброст и одметнуо се у хајдуке као вођа хајдучке дружине.
Као одговор на турску сечу кнезова Срби су 1804. су подигли устанак, а предводио их је Ђорђе Петровић Карађорђе, који је у то време био познат као угледни домаћин и трговац.

Важио је за прослављеног борца против Турака Османлија, који су му, пошто је убио неколико њих, наденули име Црни (кара) Ђорђе.

{mondo.rs)