ПРЕПОРУКЕ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ ЗА ШТЕДЊУ: ПОКЛОПИТИ ШЕРПУ, НЕ КОРИСТИТИ ЛИФТ… :: Semberija INFO ::

 

ПРЕПОРУКЕ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ ЗА ШТЕДЊУ: ПОКЛОПИТИ ШЕРПУ, НЕ КОРИСТИТИ ЛИФТ…


Foto: Ilustracija
Кухати у поклопљеној посуди, не користити лифт, прећи на ЛЕД расвјету, неке су од препорука Владе Црне Горе за смањење потрошње електричне енергије и очување енергетске безбједности, објавила је Радио телевизија Црне Горе.

Влада Црне Горе је саопштила да је јучер на телефонској сједници усвојила Извјештај о раду Националног савјета за анализу и праћење безбједности снабдевања енергијом и енергентима са Приједлогом препорука за смањење потрошње електричне енергије.

Општинама је препоручено да хитно пређу на ЛЕД расвету, смање јавну расвету на „мининални безбједносно оправдан ниво“, да ограниче или смање расвјету билборда и свјетлећих реклама, као и рефлектора на спортским и осталим манифестацијама, које је би требало организовати у току дана.

Препорукама за органе државне управе, локалне самоуправе, државна предузећа, јавне установе и привреду сугерисано је коришћење степеница умјесто лифта, искључење освјетљења по завршетку радног времена, загријевање просторија највише до 20 степени Целзијуса – изузев болница, установа социјалне заштите, вртића и школа.

Такође и прелазак на ЛЕД расвјету, да се током дана не укључује освјетљење и не користе тамне завјесе и предмети који заклањају природну свјетлост, али и да се не спуштају ролетне и да радни столови буду постављени ка природном освјетљењу.

У дугој листи начина штедње за домаћинства наведено је да би термостат на бојлеру требало подести на максимално 60 степени, фрижидере на четири, а замрзиваче на минус 18 степени, уз разумно коришћење гријних уређаја.

Грађани су позвани да „у току дана што више користе сунце за освјетљење“, а током гријне сезоне да током ноћи спусте ролетне и навуку завесе, не покривају радијаторе намјештајем и одјећом, те да веш перу на нижој температури и суше га на ваздуху, а не у машинама.

„Треба кухати у поклопљеној посуди, јер се тако штеди до 20 одсто енергије, такође треба користити посуде које су величином сразмјерне гријној површини како би се избјегао губитак од 20 одсто енергије“, сугерише Влада Црне Горе у дијелу који се односи на припрему хране, и напомиње да када вода прокључа треба снизити температуру „на најмању могућу при којој ће наставити да кључа“.

Кад је ријеч о гријању домаћинстава, препоручена температура за просторије у којима се дуже борави је од 20 до 21 степена, када се спава до 18 степени, а кад се одлази из куће током дана до 16 степени, односно највише десет степени „у случају дужег одсуства“.

Јавном сервису Црне Горе и емитерима који имају националну фреквенцију препоручује се, уз остало, да емитују промотивне спотове из области енергетске ефикасности и рационалне употребе енергије и да позивају стручњаке који ће корисним савјетима подизати свијест грађана „о потреби енергетске транзиције“.

Н1(РТЦГ)