ДРОНОВИ НАДЛИЈЕЋУ ГРАНИЦУ БИХ :: Semberija INFO ::

 

ДРОНОВИ НАДЛИЈЕЋУ ГРАНИЦУ БИХ


- Менаџмент Граничне полиције БиХ скројио је прву верзију плана рада за наредну годину у којем су указали на изазове којих се прибојавају, а посебан акценат су ставили на опрему, односно увођење и дронова у надзор границе.

Граничари су, према најновијим подацима, ангажовани на 86 прелаза, међу којима су међународни гранични прелази и они за погранични промет. И у најновијем планском документу није изостала реченица у којој је указано да већина прелаза у БиХ не задовољава стандарде и услове изградње као и опремања граничних прелаза у складу са важећим правилником, на шта је и раније било доста критика.

Под контролом Граничне полиције је и надзор границе у граничном појасу, који обухвата подручје до десет километара у дубину територије БиХ, а из те институције су поново упозорили да надзор такозване “зелене границе” отежавају природно-географски услови, али и путеви који сијеку границу, а који су грађени када се на том простору није протезала граница, што иде наруку мигрантима и онима које се баве прекограничним криминалом.

Из Граничне полиције поручују да је опремање граничних прелаза опремом за откривање илегалних миграната у превозним средствима и побољшање техничког надзорног система веома важно. Јединствени информациони систем је, кажу, доступан на 67 прелаза, а уз то су завршене активности на унапређењу апликације, односно модула за аутоматско очитавање таблица на возилима, преноси Глас Српске.

"Потребно је створити техничке услове за рад мобилних сетова на новој платформи апликације граничне провјере, али и доградња “калкулатора за израчунавање трајања безвизног боравка” (безвизни калкулатор). У плану је проширење система новом апликацијом “Надзор границе”. Уз то, треба израдити оперативне процедуре за употребу беспилотних летјелица (дронова за надзор границе) и спровести обуку у руковању", потврдили су у Граничној полицији БиХ.

Став надлежних у Граничној полицији, која тражи готово 90 милиона КМ у каси за наредну годину, јесте да је обнова опреме и набавка нове кључна за добру контролу на граници, а поново су онима који имају посљедњу ријеч о свему указали да им је потребно још службеника на терену.

"Информатичко -комуникацијску опрему је потребно стално занављати. У складу са законским одредбама о заштити тајних података и подзаконским актима, Гранична полиција треба систем за размјену класификованих података у електронском облику до нивоа тајности “тајно”, сматрају у тој институцији на заједничком нивоу власти.

Из парламентарних комисија за саобраћај и комуникације су истицали да је стање на граници далеко од пожељног на многим адресама, уз нагласак да је потребно далеко више анализирати ситуацију и на основу резултата улагати у том сектору.

Ваздушне луке

Из врха Граничне полиције БиХ су поручили да је у свим домаћим ваздушним лукама потребно ажурирати процедуре, указују да опремљеност безбједносном опремом у свим међународним ваздушним лукама није на истом нивоу.
"Постојећа опрема коју користи антибомбни тим је набављена 2003. и не може задовољити потребе и стандарде", рекли су у Граничној полицији.
 
(Независне)