ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКУ: ПРОЈЕКАТ “ЕБЕБА” НАГРАЂЕН НА МИНИСТАРСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА СРПСКУ: ПРОЈЕКАТ “ЕБЕБА” НАГРАЂЕН НА МИНИСТАРСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА


Све почиње и завршава се у породилишту, барем што се тиче обимне папирологије за пријаву новорођенчета ради које се некад данима обигравало по шалтерима. Тако би се у најкраћем могао описати пројекат “еБеба” захваљујући којем је Република Српска данас добила награду на Министарској конференцији Западног Балкана у Скопљу.

Награда која је уручена Денису Туркановићу, помоћнику министра за научнотехолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске додијељена је за успостављање добрих пракси и нових аутентичних услуга у систему јавне управе. У питању је прва награда коју је Српска добила у сегменту јавне управе, а прије свега електронске управе, кажу у том Министарству. Пројекат који је имплементирала компанија Проинтер ИТСС, чланица Инфинитy Интернатионал Гроуп, омогућио је да родитељи на кућну адресу добију сву потребну документацију о свом новорођенчету и на тај начин уштеде и вријеме и новац, а тај велики искорак у корист свих грађана препознат је и на регионалном нивоу.

“Награду додјељује Регионална школа за јавну управу - РеСПА, која прати развој овог изузетно важног сегмента на подручју западног Балкана и заиста смо поносни што смо је заслужили. Услуга коју смо развили у потпуности је окренута грађанима, прије свега родитељима, јер смо њоме елиминисали чекање у редовима, трошкове путовања и плаћање бројних административних такси. Такође , пројектом “еБеба” много смо постигли на сређивању и вођењу евиденција и у неким другим службама, попут података о ентитетском држављанству Републике Српске”, истиче Денис Туркановић, помоћник министра за научнотехолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

Напомиње да су у реализацији овог пројкета учествовали и ресори локалне управе, унутрашњих послова, здравља и социјалне заштите, као и Фонд здравства Републике Српске. Заједничким снагама, у сарадњи са локалним заједницама, у континуитету су елеминисана администативна оптерећења, таксе и процедуре које су биле велики терет за новопечене родитеље. Ако све то претворимо у бројке, каже Туркановић, захваљујући “еБеби” говоримо о уштеди од око два милиона марака на годишњем нивоу.

Много тога што смо урадили у протеклих неколико година било је значајно и корисно за ширу друштвену заједницу, а пројекат „еБеба“ заиста је пун погодак и на њега смо посебно поносни, каже Владимир Перишић, директор компаније Проинтер. Потврда тога је и ово велико признање из Скопља.

„Овај пројекат, којим су обухваћене и државне и приватне болнице, резултат је  нашег властитог рада и развоја и у пракси значи да помоћу информационог система,  родитељи у Републици Српској на основу обрасца попуњеног у породилишту на кућну адресу добијају бебин извод из матичне књиге рођених, увјерење о држављанству, потврду о пребивалишту и пријаву на здравствено осигурање. Увезивањем регистара и служби, сваки нови становник Републике Српске у једном тренутку добија сву потребну документацију и то је велика ствар за сваког родитеља и све нас заједно“, каже Перишић и напомиње да је, нажалост, једно вријеме и пројекат „еБеба“ био предмет политизације у јавности, што се, врло брзо, показало као неосновано.

У сваком случају, тих “неколико кликова” у породилшту који су направили револуцију у понекад окошталој администрацији, сада је препознато и широм региона као једна од најбољих и најкориснијих услуга посвећена човјеку.