До нове године цијене струје остају исте, од јанара могуће поскупљење :: Semberija INFO ::

 

До нове године цијене струје остају исте, од јанара могуће поскупљење


Електрична енергија у овој години неће поскупјети за домаћинства, али, према мишљењу стручњака, већа цијена је неминовна након првог јануара, јер су тржишне цијене енергената све веће. Међутим, сматрају да ће, и у том случају, цијена за домаћинства бити већа тек неколико процената, док се за привреду може очекивати знатно већи раст.

Из електропривреда у Босни и Херцеговини већ мјесецима тврде да до поскупљења струје неће доћи у овој години, иако за то има основа. Многи вјерују да су томе разлог предстојећи избори и куповина социјалног мира, те да ће поскупљење доћи након избора. Недавно су у Електропривреди Републике Српске навели да су цијене струје на тржишту подивљале.

"Цијене струје су на почетку године биле 250 евра, ево данас су већ 620 евра, а већ се пројектује да ће у првом кварталу, јануар-фебруар-март, цијене бити 950 евра, то је већ Француска избацила на берзама.То значи да ће доћи до енергетског колапса и да ће струје неће бити за купити", изјавио је директор ЕП РС Лука Петровић.

Стручњаци оцјењују да је раст цијена струје неминован, али и тржишно оправдан.

"Од пар процената, од пет до 10 посто, али што се тиче привреде, ту су већ тржишна правила која дјелују и ван Босне и Херцеговине. Видимо да су и мањкови енергије, да је велика потражња, све води ка томе да би електрична енергија требала поскупјети, јер у задњих 20 година за домаћинства морамо признати да су социјалне цијене електричне енергије", сматра стручњак за енергетику Нихад Харбаш.

Примјера ради, Бањалуку већ сад очекује неизвјесна јесен, јер су цијене пелета и дрвне сјечке порасле толико да су већ стигла обавјештења за стамбене зграде које имају сопствене котловнице да ће рачуни у сезони бити већи за 150 одсто. То је довело до тога да се око 3500 станова одјавило са овог гријања и прикључило на струју, што ће сад направити проблем за електромрежу, која тај терет неће моћи поднијети.

"Можемо се сами сјетити шта је било некад у вријеме рата када дође електрична енергија, па сви истовремено укључе апарате за кућанство, дође до искакакања у трафо-станицама и до хаварије", мишљења је гласноговорник Електрокрајине Бања Лука Предраг Клинцов.

Што се тиче цијене гаса, стручњаци истичу да би од првог октобра она требала остати на садашњем нивоу или да ће се процентуално нешто мало повећати, али за сада можемо да очекујемо мирну јесен, осим уколико ЕУ ограничи цијену руског гаса и дође до потпуне обуставе испоруке.

"На столу је још увијек онај уговор који се веже за берзе. Ако би дошло до промјене уговора и овога што ЕУ најављује, у том случају би цијене биле такве да не знам ко би то онда могао платити, али то је, кажем, један црни сценарио који за сада није извјестан", наводи стручњак за енергетику Алмир Бечаревић.

Надлежни већ сад позивају да се врше уштеде потрошње, јер - бар што се тиче струје - неизвјесно је каква ће бити зима и колики ће бити обим производње.


​БХРТ