КАКВА СУДБИНА ЧЕКА КОНВЕРТИБИЛНУ МАРКУ У ТРЕНУТНОЈ ЕКОНОМСКОЈ КРИЗИ :: Semberija INFO ::

 

КАКВА СУДБИНА ЧЕКА КОНВЕРТИБИЛНУ МАРКУ У ТРЕНУТНОЈ ЕКОНОМСКОЈ КРИЗИ


Foto: Ilustracija
Однос конвертибилне марке и еура је фиксан, што значи – кад еуро губи вриједност губи и марка. Економисти сматрају како у Босни и Херцеговини због тога нема много негативних ефеката, јер нисмо превише занимљиво тржиште капитала. Ипак, то не значи да будућност не може донијети пријетње у виду повећања камата на кредите. И док већина грађана страхује, надлежни напомињу како је монетарни систем БиХ стабилан.

Бх. марка везана је за еуро, и већ је јасно да дијелимо судбину еура и да је ситуација тешка ако говоримо о инфлацији. Јасно су то нагласили и из Централне банке БиХ. Еуро је под притиском због рата у Украјини, јер цијене енергената расту, проблеми су у испоруци и промету гаса и роба, а Европска централна банка одлучила се и на повећање камата. И док су све очи упрте у Украјину у ишчекивању смирења ситуације, из Централне банке увјеравају да, иако је ситуација тешка, домаћи монетарни систем је стабилан.

СЕНАД СОФТИЋ, гувернер Централне банке БиХ

"Наша марка је стабилна, наш монетарни систем је стабилан, ми немамо ту врсту монетарне инфлације, не очекујемо нити ће се моћи десити дефлација када је у питању КМ. Ми тиме што смо валутни одбор и што смо чврсто везани за еуро, дијелимо судбину еура, тако да је ситуација заиста тешка, каква јесте, али ако ишта може бити добро, добро је да имамо стабилну валуту."

Ово је само један од проблема на финансијској мапи свијета, кажу из Удружења банкара БиХ. Банкарски сектор суочиће се с повећањем камата, али то не треба бити забрињавајуће. Оно што може бити јесте чињеница да нема камата на депозите, новчана средства физичких и правних особа положених у банкама. Тако остају без значајне суме новца у ситуацији када је висока инфлација. Осјећају се и посљедице слабљења еура, јер слаби и марка. Долар и еуро мијењају вриједност због односа Сједињених Америчких Држава према Европи, те слаби комплетна економија Европе захваљујући инфлацији.

БЕРИСЛАВ КУТЛЕ, директор Удружења банака БиХ

"Данас је инфлација пуно већа од камате на депозите што значи да индиректно губе грађани стварну вриједност на депозитима, јер добивају камату мање инфлације, а за ту вриједност добивају грађани они на кредитној страни."

Стручњаци упозоравају да нема много негативних ефеката, јер нисмо превише атрактивно тржиште на огромном тржишту капитала. Када је у питању грађанство, слабљење валуте се може одразити у виду тога да оно што купујете, напримјер из САД-а, плаћат ћете скупље. Слабљење валуте утиче и на привреднике у нашој земљи.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економски аналитичар

"Сваки трошак који би био везан за грађане и привреду, сваки трошак који би био везан за долар, поскупљује и робе и услуге, и интересантан детаљ се десио да је званично објављено да нам је извоз стигао увоз".

У будућности пријети нам повећање камата и отплатног плана свих корисника кредита, али и успоравање пословних активности, иако тренутно није драматично. Од стимулација домаћој производњи или смањења наплате ПДВ-а ни даље нема ништа и јасно је да су грађани ти који ће платити цех неефикасне власти у Босни и Херцеговини.

Импулс (бхрт)