Каква зима чека Нијемце :: Semberija INFO ::

 

Каква зима чека Нијемце


БЕРЛИН - Од свих земаља Европе, Њемачка можда понајвише трпи посљедице због мањка гаса, руско-украјинског сукоба и раста цијена. Каква зима чека ту нацију?

Њемачка влада је одобрила сет мјера усмјерених на уштеду енергије за зиму, којима ће се ограничити коришћење освјетљења и гријања у јавним зградама. Кроз нова правила, влада има за циљ да смањи употребу гаса за два одсто.

Њемачки министар економије, Роберт Хабек, рекао је да би ова правила могла да уштеде приватним домаћинствима, компанијама и јавном сектору око 10,8 милијарди евра током двије године.

То је дио напора да се смањи зависност земље од руског гаса.

Прије него што је Русија извршила инвазију на Украјину, Њемачка је добијала 55 одсто свог гаса из Русије, али је то смањила на 35 одсто и обећала да ће у потпуности прекинути увоз.

Међутим, земља остаје огромно тржиште за Москву и платила је скоро 9 милијарди евра за руску нафту и гас у прва два мјесеца рата, пише ББЦ.

Русија је такође смањила проток гаса кроз кључни гасовод Сјеверни ток 1 до Њемачке на 20 одсто капацитета, што је изазвало бојазан да би ове зиме могла да "заврне славину" скроз, а Блоомберг пише да "Русија има тај луксуз".

Хабек је рекао новинарима да његова земља жели да се, што је пре могуће, "ослободи стеге руског увоза енергената", да се загријева на максимално 19 степени и да се у улазима, ходницима и фоајеима гријање може потпуно искључити.

Телеграф подсјећа да је средином августа је одлучено и да ће њемачке компаније моћи да грију канцеларије до највише 19 степени.

Јавни споменици и зграде такође неће бити освијетљени из естетских разлога, а предузећима би могло бити забрањено и да своје продавнице ноћу освијетле. Гријање приватног базена такође би могло бити забрањено.

Додатно, Њемачка ће дати предност терету угља и нафте у односу на путовања путника жељезницом, што значи да ће путници морати да чекају. Другим ријечима, њемачка влада је донијела уредбу према којој националне жељезнице постају приоритетни актер за транспорт горива.

Повећање капацитета складиштења

Њемачка такође планира да покрене рекламне кампање како би се локалном становништву пренела порука о важности смањења сопствене потрошње. И усред забринутости због зимске несташице, земља поставља два терминала за течни природни гас на обали Сјеверног мора, како би побољшала складиштење.

Већина држава, чланица Европске уније, обавезала се да ће ове зиме добровољно смањити употребу гаса за 15% - иако ће то постати обавезно уколико дође до озбиљних несташица.

У међувремену, Шпанија је већ донела правила која ограничавају употребу климатизације и гријања у јавним и великим пословним зградама, јер настоји да уштеди енергију.

У сриједу је швајцарски министар енергетике рекао да би "свакако имало смисла" да се земља усклади са планом ЕУ, како би спријечила енергетску кризу. Швајцарска комисија за електричну енергију такође је препоручила да домаћинства направе залихе свијећа, у случају нестанка струје.

Раније овог мјесеца, швајцарска министарка енергетике казала је да ће покушати да донесе план за искључење грејања у јавним зградама.


Независне новине