Брнабић: Вјерујем да ће влада бити формирана у септембру :: Semberija INFO ::

 

Брнабић: Вјерујем да ће влада бити формирана у септембру


Мандатарка за састав Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да вјерује да ће влада бити формирана у септембру.

Брнабић је за телевизију Прва казала да ће у влади сигурно бити Синиша Мали, Милош Вучевић, Ивица Дачић, али да о кадровима још није вријеме да се говори у јавности.

"Од тренутка када добијете повјерење и именују вас за мандатара до тренутка када сте премијер има доста посла и много изазова. Треба завршити и преговоре са коалиционим партнерима", рекла је она.

Према њеним ријечима, у будућности је најважније да Србија има јединство, посвећеност и снагу.

Брнабић је рекла да ће циљ нове владе бити даље јачање економије и поред тешких услова.

"Циљ је да наставимо да растемо и да јача економија, што дјелује готово немогуће али вјерујем да јесте могуће. Није могуће у смислу више сати ради, али у виду ефикасности свакако јесте", навела је.

Како је рекла, за њу је велика част што је поново предложена за мандатара а да су похвале предсједника Србије Александра Вучића највеће признање за сав њен труд.

Брнабић је потврдила да је договор да она буде на челу владе до 2024. године, али да је та одлука била тешка.

"Ми смо разговарали отворено, искрено. Пресудило је што је криза толика, да је важно управљање владом, да би Милошу Вучевићу можда требало мало времена да се некако саживи са тим... То је и мени било потребно 2017. године", рекла је Брнабић.

Говорећи о одлуци да Србија укине издавање излазно-улазних докумената за особе које имају косовска лична документа, а Косово да их не уводи за оне који имају србијанске личне карте, Брнабић је рекла да је та одлука у границама "нечега што можете да очекујете".

"Нисмо имали превише простора", рекла је она и додала да је Вучић морао да разговара и тражи простор али да је пре свега споран документ потписан 2011. године са којим се, како наводи, предсједник Србије не слаже али му је у обавези да га се придржава и да га брани.

"Ми смо морали да преговарамо у односу на споразум који је потписан 2011. године. Вучић је озбиљан државник. Ми мислимо да тај споразум није најбољи за грађане Србије, али га је неко потписао у име цијеле Србије. На крају крајева, Вучић је успео да направи најбољу опцију", рекла је она.

Према њеним ријечима, Србија ће се борити против одлуке о пререгистрацији возила али је важно и да сви капацитети буду усмјерени ка спријечавању насиља на Косову Метохији.

Упитана о изјави предсједника Србије да ће манифестација Европрајд бити отказана или одложена и најави координатора манифестације Горана Милетића да ће се организатори жалити суду уколико буду добили формалну одлуку о томе, Брнабић је казала да ће наредних дана имати састанке.

Оцијенила је да ће држава бити рањивија у тренуцима када то не смије да допусти уколико енергија Србије буде усмјерена на одржавање Европрајда.

"Ова година је тешка. Овај септембар је тежак. Чека нас пакао. Сви наши капацитети морају бити усмјерени на то да спријечимо било какво насеље на Косову, а ако неки део оде на Прајд - Србија ће бити рањивија", рекла је она истичући да је СНС обезбиједила да Прајд буде осам година одржаван у Србији и показала до које мјере се поштују људска права.

Брнабић је рекла да јој није јасно како нико од организатора не захвали властима и призна да је "и ово је много" за Србију, а не да се стално тражи неки разлог за сукоб.

"Ако не сачувамо мир, нема Прајда", истакла је Брнабић.


БЕТА / БХРТ