Добој: Изградња нове болнице тече планираном динамиком :: Semberija INFO ::

 

Добој: Изградња нове болнице тече планираном динамиком


Кинески амбасадор у БиХ Ђи Пинг, заједно са представницима Градске управе Добоја, обишао је градилиште објекта нове болнице, која би према потписаном уговору требало да буде завршена до краја године.

Изградња новог објекта добојске болнице тече планираном динамиком. На градилишту свакодневно ради 150 радника. У току су грађевинско-занатски радови, завршава се спољашња хидрантска мрежа и канализација. Преостало је да се заврше фасадерски и радови на вањском уређењу.

- Можда су најзахтјевније машинске инсталације у операционом дијелу и то захтијева највећу пажњу на градилишту - каже инжењер Бојан Зеленковић.

План је да изградња буде завршена до краја године. Након тога уговором је предвиђен рок од шест мјесеци да се пређе у нови објекат. Већи простор и боља опрема, знатно ће олакшати рад запосленим. Поред постојећих у новом објекту пружаће и услуге због којих су пацијенте до сада упућивали у Универзитетски клинички центар у Бањалуку.

- Значајно ће бити повећан број кревета за интензивно лијечење, биће изграђен један у потпуности нови хируршки блок са пет хируршких сала, једном у ургентном центру и још двије на одјељењу за гинекологију - навео је Небојша Марић, замјеник директора Болнице "Свети апостол Лука".

Поред конзорцијума кинеских компанија Шан Жи и Синформа, на изградњи је ангажована и домаћа грађевинска оператива. Нова болница располагаће са укупно 464 кревета. За потребе лежећих пацијената предвиђено је 406 кревета у једнокреветним и двокреветним собама.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да ће по изградњи добојска болница бити међу најмодернијим здравственим објектима на понос Добоја и Републике Српске.

Амбасадор Кине у задовољан је динамиком изградње и што је извођач радова кинеска компанија успјела да отклони све потешкоће изазване пандемијом вируса корона, као недостатак људских ресурса и повећање цијена грађевиснког материјала, како би се испоштовали уговорени рокови и обезбиједила одговарајућа здравствена њега пацијентима.

Вриједност пројекта је 103 милиона КМ. Добојска болница здравствене услуге пружа за више од 200.000 осигураника из цијеле регије.

​(РТРС)