БИХ ПРИВРЕМЕНО УКИНУЛА ЦАРИНЕ НА УВОЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ АУТОМОБИЛА :: Semberija INFO ::

 

БИХ ПРИВРЕМЕНО УКИНУЛА ЦАРИНЕ НА УВОЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ АУТОМОБИЛА


Foto: Ilustracija
Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио је данас Одлуку о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила до 31. децембра 2022. године, а након иницијативе Привредне коморе БиХ.

"Одлуком се до краја године укида царина на увоз електричних аутомобила у БиХ и значајно смањује царинска стопа за увоз хибридних аутомобила са досадашњих 15% на 5%.", саопштено је из Савјета министара.

Истичу да на овај начин Савјет министара БиХ жели мотивисати грађане, те јавни и приватни сектор, на куповину и увоз ове врсте аутомобила, с циљем смањења загађења ваздуха и боље заштите животне средине, али и подизања безбједности у саобраћају. 

Истовремено би због пораста увоза електричних и хибридних возила у БиХ требало доћи до отварања нових радних мјеста код овлаштених трговаца или сервиса, али и пораста улагања у електричне пуњаче, што је још један подстицај убрзању реализације пројекта електричних пуњача за ову врсту возила, чија је припрема у току.     

"Увођењем значајних олакшица на увоз електричних и хибридних возила Савјет министара БиХ ће допринијети декарбонизацији као једном од кључних стубова Зелене агенде за Западни Балкан у борби притив климатских промјена", додаје се у саопштењу.

(Независне)