МАЛИШАНИ НА УДАРУ ОПАСНИХ ИГРАЧАКА ИЗ УВОЗА :: Semberija INFO ::

 

МАЛИШАНИ НА УДАРУ ОПАСНИХ ИГРАЧАКА ИЗ УВОЗА


Foto: Inspektorat RS/RAS Srbija
Од почетка ове године, у Српску је забрањен увоз 5.474 играчке, поријеклом из Кине, за које је утврђено да представљају озбиљан ризик по здравље дјеце.

Посљедњи случај односи се на забрану увоза 1.440 комада играчака “Натурал Wорлд” из Кине, због недозвољеног садржаја фталата.

– Утврђене неправилности представљају здравствени ризик за дјецу, па је забрањен увоз пошиљке и наложено враћање играчака пошиљаоцу или уништавање. Играчке се сврставају у предмете опште употребе и контролишемо их како приликом увоза у РС, тако и у унутрашњем промету. Анализама ових производа испитују се бројни параметри здравствене исправности и квалитета који су карактеристични за дјечје играчаке, као што су садржај ситних дијелова, садржај фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце, непријатан мирис играчака и друго – кажу у Инспекторату РС.

Прије овог случаја, инспектори су, због истог разлога, забранили фирми из Брчког увоз двије пошиљке играчака “ЛОЛ Сурприсе”, такође из Кине. У једној пошиљци се налазило 576, а у другој 68 играчака.

Са тржишта РС ове године су уклоњена и 2.202 комада играчке “љигавац”, јер нису биле декларисане у складу са законом. Наиме, утврђено је да ове играчке немају никакву декларацију или је декларација била на неразумљивом језику.

Републичка здравствена инспекција забранила је и увоз двије пошиљке играчака поријеклом из Кине у количини од 1.188 комада, јер је у једном узорку утврђен садржај фталата изнад допуштених количина, а у другом лако извлачење влакана играчке приликом потезања.

Подсјетимо, лани је у Српској забрањен увоз 8 пошиљки небезбједних играчака у количини од 4.600 комада, а са тржишта су повучена 573 комада.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на недозвољен садржаја фталата и лако извлачења нити. Контролисане су играчке поријеклом из различитих земаља, међутим све неисправне пошиљке биле су поријеклом из Кине.

​Српска инфо