СЛАВЕНКО РИСТИЋ: МЕДИЈСКА ХАЈКА НЕЋЕ МЕ СПРИЈЕЧИТИ У ДОВОЂЕЊУ ИНВЕСТИТОРА У СРПСКУ :: Semberija INFO ::

 

СЛАВЕНКО РИСТИЋ: МЕДИЈСКА ХАЈКА НЕЋЕ МЕ СПРИЈЕЧИТИ У ДОВОЂЕЊУ ИНВЕСТИТОРА У СРПСКУ


Директор Техничког ремонта Братунац Славенко Ристић изјавио је да је запањен и изненађен нивоом медијске хајке и цијелог скандала који је покренут без било каквог основа поводом посјете привредне делагације Вијетнама, коју је предводио предсједник корпорације Сапа тале груп Маи Ву Мин.

- Никада нисам одговарао на глупости и лажи које се злурадо пласирају, па је то разлог зашто се до сада нисам оглашавао у вези са кампањом и салвом лажи и конструкција које су исфабриковане и пласиране у сарајевским медијима и њиховим испоставама у Републици Српској, попут БН телевизије, на шта су се, нажалост, примили и неки медији из Србије. Познато ми је гдје и ко све у томе учествује - истакао је Ристић у изјави Срни упитан да прокоментарише медијску хајку која се посљедњих дана непрестано води у вези са посјетом вијетнамске привредне делегације Републици Српској.

Ристић је нагласио да је то попримило такав ниво безобразлука да се сада морао огласити. Он је упитао ко се то препао да би у Републику Српску могли да дођу страни инвеститори и ко то покушава да бламира руководство Републике Српске, оцијенивши да то могу само непријатељи Републике Српске.

- Маи Ву Мин дошао је наш позив, у организацији Техничког завода Братунац, у пратњи представника амбасаде Вијетнама у Берлину која је званично надлежна за БиХ и ћерке предсједника Вијетнама, а све у жељи да привучемо стране инвеститоре у Републику Српску и да успоставимо пословне односе - истакао је Ристић.
Ристић је појаснио да је Ву Мин позван у Републику Српску с циљем да сагледа могућности инвестирања у Републику Српску.

Он је навео да је Ву Мин том приликом изразио жељу да, када је већ у Републици Српској и БиХ, да се састане и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић.

- И Додик и Цвијановићева, као и сваки пут до сада, изразили су спремност да разговарају са могућим инвеститорима који дођу у Српску и БиХ, па тако и са привредном делегацијом из Вијетнама а све у намјери да се привуку страни инвеститори у Српску који нуде низ могућности за успјешно пословање - рекао је Ристић.

Он је напоменуо да је Маи Ву Мин прије тога имао сусрете и са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем о чему су писали медији: /хттпс://виетнамнет.вн/ен/бусинесс/вн-оригин-биллионаире-wисхес-то-промоте-траде-ецономиц-цооператион-бетwеен-германy-сербиа-анд-виетнам-538350.хтмл, а у прошлом периоду и са предсједником Србије Александром Вучићем.

- Тај човјек је дошао у Републику Српску и БиХ, у пратњи матичне амбасаде, а при томе је трошио свој новац, није тражио ништа за узврат. Ако је то превера онда нека се то тако и зове. Ми немао ништа против, напротив, задовољни смо што смо постигли начлене договоре о успостављању сарадње - рекао је Ристић.

Он је захвалио предсједавајућем Предсједништва БиХ, предсједнику Српске и Влади на издвојеном времену да разговарају са једним од значајних привредника који је заинтересован за инвестирање у Српској.

- Увјерен сам да ћемо у будућности остварити привредну сарадњу са овим човјеком, потписали смо већ неке споразуме, у начелу смо постигли и неке договоре, а надамо се ускоро и узвратној посјети у оквиру које је планиран и сусрет са премијером Вијетнама - нагласио је Ристић.

Он је додао да је Маи Ву Мин након БиХ отишао у Дубаи гдје се састао са представницима тамошњег инвестицоног фонда, једним од најозбиљнијих у региону и свијету, што додатно говори о озбиљности вијетнамске привредне делегације.

- Волио бих да ми у БиХ коначно кренемо напријед, да радимо на јачању сарадње са страним инвеститорима и привлачењу инвестиција с циљем отварања нових радним мјеста, а не да се враћамо годинама уназад и забијемо једни другима клипове под ноге - истакао је Ристић.

Он је нагласио да је стекао утисак да је сва медијска хајка покренута злонамјерно с циљем да се спријечи било каква сарадња и инвестирање у Републику Српску.

- То је за мене зачуђујуће и несхватљиво. Вијест о посјети привредне делегације из Вијетнама Републици Српској објављена је на националној телевизије те државе: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=Yдо-wqиw63к&феатуре=yоуту.бе  и  хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЛН2оЈУБQWР8&феатуре=yоуту.бе/, као и у програмима многих других озбиљних медијских кућа, попут америчке агенције Блумберг - нагласио је Ристић.

Зар наш заједнички циљ, каже Ристић, не би требало да буде да привлачимо стране инвеститоре, да отварамо нова радна мјеста, да задржимо становништво у Републици Српској и БиХ.

- Мој циљ је да успостављам сарадња са страним инвеститорима, како би они дошли и инвестирали на наше просторе и да отворе нова радна мјеста да се што више људи запосли. Из тог разлога несхватљива ми је та медијска хајка која се већ данима води, али у сваком случају то ме неће спријечити да наставим да радим за добробит Републике Српске и нашег народа - поручио је Ристић.

Корпорација Сапа тале груп позната је у свијету по инвестирању у разне привредне гране. Током недавне посјете Републици Српској, односно Бањалуци, Братунцу и Бијељини, договорено је да се у скоро вријеме конкретизују резултати њихове посјете и да се предузму инвестирања у одређене области, међу којима и у неке програме у Техничком ремонту Братунац.

​Бијељина / СРНА