Европски парламент усвојио Извјештај о БиХ, позвали политичке актере да унаприједе рад на реформама :: Semberija INFO ::

 

Европски парламент усвојио Извјештај о БиХ, позвали политичке актере да унаприједе рад на реформама


Посланици Европског парламента поново су потврдили своју подршку евроатлантском путу Босне и Херцеговине. Међутим, оштро су осудили сваку реторику мржње и ометајуће дјеловање, укључујући блокаду државних институција. Позвали су све политичке актере у БиХ да се безусловно врате у државне институције и унаприједе рад на реформама неопходним за добијање статуса кандидата у ЕУ, посебно оних које се тичу владавине права.

У Извјештају о БиХ за 2021. годину, који је усвојен са 479 гласова за, 81 против и 75 уздржаних, истиче се важност одржавања Општих избора у Босни и Херцеговини 2022. године како су заказани, као и на имплементацију резултата. 

Позивајући на елиминацију свих облика неједнакости, дискриминације и пристрасности у изборном процесу, европарламентарци изразили су жаљење због недостатка политичке воље да се превазиђе застој у преговорима о уставним и изборним реформама, као и због неуспјеха њиховог спровођења уочи овогодишњих избора. 

У извјештају се позивају сви политички актери у земљи да се придржавају и имплементирају обавезе из политичког споразума постигнутог у Бриселу 12. јуна 2022. и поздравља позив Европског савјета политичким лидерима у Босни и Херцеговини да финализирају изборну и уставну реформу.

Осврнули су се и на руско-украјински рат, те позвали Босну и Херцеговину да Русији уведе санкције као и ЕУ. Европарламентарци су упозорили на, како су навели, континуирани интерес Русије за дестабилизацију Босне и Херцеговине.

"Након годину дана политичког застоја и ескалирајућих сецесионистичких покрета, политички споразум постигнут у Бриселу 12. јуна 2022. и најновији закључци Савјета у којима се проглашава спремност да се БиХ додијели статус земље кандидата, снажни су знакови опредијељености ЕУ према европској и евроатлантској будућности земље. Наш извјештај потврђује даљу подршку Парламента европским тежњама грађана Босне и Херцеговине, у вријеме када је земља суочена са великим изазовима. То су, наиме, дестабилизујуће активности и блокада државних институција од стране руководства Републике Српске, што мора бити санкционисано, те застој у изборним и уставним реформама", рекао је извјестилац Европског парламента за БиХ Пауло Рангел.


​БХРТ