Четврти јули - Дан борца НОР :: Semberija INFO ::

 

Четврти јули - Дан борца НОР


Данас 4. јула обиљежава се Дан борца НОР. Овај дан обиљежавају чланови СУБНОР, те поштоваоци антифашистичке борбе у Другом свјетском рату на просторима бивше Југославије, полажући вијенце и цвијеће на спомен – обиљежја страдалим у борби против фашизма у Другом свјетском рату.

Подсјећамо, на данашњи дан 1941. године Политбиро ЦК КПЈ са Јосипом Брозом Титом на челу донио је одлуку о дизању оружаног устанка народа Југославије и повео Народноослободилачку борбу за ослобођење земље од фашистичких њемачко-италијанских окупатора и њихових сателита.

Одмах по доношењу те одлуке подизани су устанци у свим крајевима тадашње Југославије - у Србији 7. Јула, у Црној Гори 13. јула, у Словенији 22. јула, у Босни Херцеговини и Хрватској 27. јула и у Македонији 2. октобра 1941. године.
Са развојем Народноослободилачког покрета расли су и партизански одреди и Народноослободилачка војска Југославије. Крајем 1941. године под јединственом командом на територији Југославије дејствовала су 93 партизанска одреда, рачунајући у тај број и самосталне батаљоне и чете.

Четврти јули је проглашен за Дан борца НОР 26. априла 1956. године. Традиционално, на данашњи дан представници СУБНОРА Семберије и Мајевице полажу цвијеће и вијенце на спомен - обиљежја погинулим у борби против фашизма у Другом свјетском рату.


Семберија инфо