"ШКАЉАРАЦ" УБИЈЕН У БУДВИ, ИЗРЕШЕТАН ПРЕД ТУРИСТИМА У КАФИЋУ :: Semberija INFO ::

 

"ШКАЉАРАЦ" УБИЈЕН У БУДВИ, ИЗРЕШЕТАН ПРЕД ТУРИСТИМА У КАФИЋУ


Foto
Високопозиционирани члан шкаљарског клана Милић Миња Шаковић, који је убијен у Будви пола сата иза поноћи, више пута је био на мети напада.

Један од извора казао је да је у Шаковића пуцао мушкарац који је сједео за столом до његовог и који није био маскиран. Наводно, само је устао и у њега испалио више хитаца.

Други извор наводи да је Шаковић сједео за столом у првом реду и да је леђима био окренут ка шеталишту када је пришао мушкарац који је имао бијелу кошуљу и качкет и у њега испалио више хитаца. Настала је пометња, што је убица искористио и побјегао поред хотела “Могрен”.

Први покушај ликвидације

Прије неколико година припреман је атентат на њега. Због припреме ликвидације полиција је почетком марта прошле године ухапсила Подгоричане Александра Вељовића (30) и Јована Мирановића (41), Београђанина Николу Мирића (35), Јована Тркуљу (35) из Обреновца и Подгоричанин Сашу Станишића. Према наводима оптужнице, криминална група која је планирала ликвидацију Подгоричанина Шаковића купила је стан наспрам његове зграде, из којег су намјеравали да га убију.

Окривљени Тркуља и Мировић су из тог стана опсервирали кућу и кретање Шаковића, а током припрема за почињење кривичног дјела тренирали су упуцавање снајперском пушком, набавили комби у који су смјестили мотоцикл са којим би побјегли након убиства и запалили га и обезбиједили штек стан у којем би се крили након кривичног дела.

Међутим, окривљени су ухапшени у моменту када су требали да уђу у комби којим би дошли до стана одакле је планирано да се убије Шаковић, из снајперске пушке коју је требала да им донесе друга особа.

Звицер финансирао атентат?

Како су тада писали црногорски медији, атентат су финансирали вођа кавачког клана Радоје Звицер и његов близак рођак Милан Вујотић.

Двије године раније Шаковић је ухапшен у Подгорици због сумње да је заједно са Игором Дедовићем (касније убијен у Грчкој) и Јованом Вукотићем, 27. марта 2016. године, починио кривично дјело тешко убиство у покушају на штету Которана Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Шаковић је избјегао и ликвидацију 2018. године када је на њега пуцано у Црној Гори из аутомобила у покрету. Аутомобил је касније пронађен спаљен, али полиција није успјела да пронађе нападача и наручиоца убиства.

Вишеструки повратник

Шаковић има полицијски досије за више кривичних дјела у Подгорици, више пута је привођен због оружја а сумња се и да је учествовао у ликвидацији вође навијача Партизана Александра Станковића, Салета Мутавог.
Овај “шкаљарац” је са братом Марком Шаковићем осуђен због убиства Мироја Б. 2005. године.
Министарство унутрашњих послова Србије никада га званично није теретило за овај злочин.

Спектакуларно спасавање

Шаковић је почетком септембра 2017. године рањен, а у том оружаном нападу убијен је његов пријатељ Иван Недовић. Шаковић је тада преживио захваљујући брату Марку, који се бацио преко њега и оборио га на под.
Њих двојица одлежала су казну због убиства суграђанина Мироја Баошића 2005. године.
Такође, Милић Шаковић је 2012. године осуђен на пола године затвора због насилничког понашања.

Породична “традиција”

Миодраг Шаковић, отац безбједносно интересантних особа Милића и Марка Шаковића, ухапшен је крајем маја 2020. године због кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја.
Како је писао портал Побједа, полиција је обавила претрес куће Шаковића у Загоричу и том приликом пронашла ручну шок бомба за коју се вјештак изјаснио да спада у војно формацијска експлозивна средства.

Подсјетимо, један од високопозиционираних чланова шкаљарског клана Милић Миња Шаковић убијен је око 23.40 у Будви, потврђено је Вијестима. Он је ликвидиран у будванском кафићу Корковадо, а постоје двије верзије ове ликвидације.

Убио као малољетник

Милић Миња Шаковић као малољетник убио је крајем августа 2005. године у Загоричу Подгоричанина Ми­ро­ја Ба­о­шића (26).

Тада је Шаковић са својим братом Марком (19) сакривен у жбуњу чекао Баошића ис­пред његове ку­ће у том на­се­љу, а потом запуцао због чега је младић преминуо пола сата касније у Клиничком центру у Подгорици.
Због убиства Баошића, малољетни Шаковић је осуђен на 10 године али му је казна као малољетнику одлуком Апелационог суда преиначена на васпитну мјеру у трајању од једне до четири године. Његов брат Марко Шаковић осуђен је на 12 година, али је и та робија касније смањена.

Мотив за убиство Баошића биле су размирице са Мар­ком Ша­ко­ви­ћем, са којим је имао не­ко­ли­ко ва­тре­них об­ра­чу­на.

У обрачуну њих двојице, 19. ју­ла 2004. године, Ми­ро­је Ба­о­шић је пуцао у главу Мар­ку Ша­ко­ви­ћу и те­шко га по­врије­дио. Кри­вич­но вије­ће тадашњег су­ди­је Вишег суда Го­ра­на Ве­ли­ми­ро­ви­ћа, осу­ди­ло је Ба­о­ши­ћа на че­ти­ри го­ди­не за­тво­ра. И том обрачуну претходио је ватрени обрачун у којем је Марко Ша­ко­вић, тада као малољетник, 25. мар­та 2003. го­ди­не у цен­тру Под­го­ри­це, ранио Баошића али и случајно жену, која је у близини продавала цвијеће.
Милић Шаковић је и 2012. године осуђен на пола године затвора због насилничког понашања над породицом Шкријељ.

Брат од стрица Шаковића, Милош Шаковић (31) убијен је 31. марта 2018. године у самом центру Подгорице док је сједио у локалу "Форум". У нападу је страдао и случајна жртва Радивоје Јовановић (42), који је сједио за сусједним столом када је маскирани убица запуцао.

Довођен у везу са убиством Салета Мутавог?

За Милићем Шаковићем београдска полиција је трагала због сумње да је учествовао у ликвидацији вође навијача Партизана, Александра Станковића, званог Сале Мутави, који је усмрћен након што су га убице пратиле, 13. октобра 2016. године у Београду.

Шаковић је привођен и када је полиција, у специјалној прегради његовог блиндираног возила, пронашла два репертирана пиштоља са по 15 метака. Међутим, после саслушања је пуштен на слободу, јер је његов друг изјавио да пиштољи припадају њему.

Убијени Милић Миња Шаковић ухапшен је 7. фебруара 2019. године у Подгорици због сумње да је 27. марта 2016. у Котору покушао да убије двојицу чланова кавачког криминалног клана.

Из Управе полиције тада су саопштили да су осумњичени за покушај убиства и наводне вође шкаљараца Јован Вукотић и касније убијени Игор Дедовић.

Шаковић је након хапшења пред тужиоцем и судијом за истрагу тврдио да у ноћи када је пуцано на Војина Ступара и Милоша Радоњића, није био у Котору.

Тужилаштво је сумњало да је те ноћи Дедовић, који је убијен у Атини, био за управљачем БМW-а којим су он, Вукотић и Шаковић препријечили пут Ступару и Радоњићу и пуцали у њих.

Према тужилачком акту пиштољ је први потегао и запуцао Вукотић, након чега
су, у тренутку када су Ступар и Радоњић изашли из возила и кренули да бјеже, из БМW-а изашли Дедовић и Шаковић "који су држали пиштоље НН марке, калибра 7,65, након чега су сва тројица испалили више пројектила у правцу оштећених".

Због тог покушаја убиства Шаковић је пола године био у притвору.
 
(Српска Инфо / Независне)