Чак 30 одсто запослених у УИО БиХ до 2030. иде у пензију :: Semberija INFO ::

 

Чак 30 одсто запослених у УИО БиХ до 2030. иде у пензију


САРАЈЕВО - Од укупног броја запослених у Управи за индиректно опорезивање БиХ, чак 44 одсто је старије од 50 година, а сваке године УИО остане без око 100 радника због пензионисања или прекида радног односа, што у будућности може представљати озбиљан проблем у раду УИО.

"Овакво стање старосне структуре запослених у УИО захтијева озбиљно бављење овом проблематиком у циљу благовременог обезбјеђивања стручних кадрова за обављање послова који захтијевају посебне врсте знања и искуства у сегментима из области индиректних пореза. То искуство се стиче кроз вишегодишњи рад на конкретним пословима", наведено је у Средњорочном плану рада Управе за период од 2023. до 2025. године.

Свега три одсто запослених у УИО је млађе од 31 годину, а према подацима Управе у наредних пет година у УИО ће бити пензионисана 362 запослена, односно 15,08 одсто од укупног броја запослених. Имајући у виду да ће у периоду од 2025. до 2030. године услове за старосну пензију испунити још 380 запослених, у наредних 10 година у УИО ће само по основу пензионисања остати без 742 запослена, што у овом тренутку чини чак 30 одсто од укупног броја запослених у УИО.


"Из података произлази да је Управа за индиректно опорезивање структурално веома стара институција", рекли су нам у УИО.

Осим тога, проблеми у раду Управе за индиректно опорезивање БиХ су и то што информатичка опрема нема задовољавајуће перформансе, нити су развијени софтвери за рад са великим базама података и апликацијама.

"Већи број службених возила је с обзиром на годину производње и велику пређену километражу упитне техничке исправности, те је недовољан број возила за теренски рад", наводи се у Средњорочном плану.

Као и претходних неколико година, у Управи за индиректно опорезивање БиХ посебну пажњу скрећу на неадекватну опремљеност граничних прелаза и царинских терминала. Најтежа ситуација је на граничним прелазима Брод, Увац, Стрмица, Шепак, Чепикуће, Нови Град и у царинским испоставама Требиње и Вишеград. За опремање и реконструкцију ових граничних прелаза Управа за индиректно опорезивање БиХ у наредне три године планира утрошити 18,8 милиона КМ, међутим велико је питање да ли ће успјети обезбиједити тај новац с обзиром на то да се већ годинама планирају те активности, али Савјет министара БиХ још није обезбиједио новац.


Ана Мрњавац, предсједница Синдиката радника УИО, каже да старосна структура запослених јесте велики проблем, али да Синдикат на то не може утицати.

"О томе треба водити рачуна јер се поставља питање шта ће бити за пет година. У изради је нова систематизација УИО и очекујемо да се ти проблеми са новим кадровима и новим радним мјестима ријеше. Вјерујемо да ће бити довољно времена да се ти нови кадрови обуче, припреме и уведу у послове", рекла је Мрњавац.

Она истиче и да ситуација с одласком радника из УИО забрињава те да Управа у том смислу дијели судбину и осталих институција на нивоу БиХ јер је буџет тренутно такав да су плате запослених у ентитетским институцијама много веће.

"Очекујемо да буџет буде усвојен до краја овог мјесеца и да се плата повећа, односно да се врати на ниво који смо имали. Све ове године то су огромна средства која су ускраћена запосленима", нагласила је Мрњавац.


Независне новине