Нешић: Нисам хтио да пристанем на развлашћивање Српске и унитаризацију БиХ :: Semberija INFO ::

 

Нешић: Нисам хтио да пристанем на развлашћивање Српске и унитаризацију БиХ


БАЊАЛУКА - Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, рекао је да није хтио да пристане на политички споразум у Бриселу јер по њему он значи развлашчивање Републике Српске, централизацију и унитаризацију БиХ.

Како је објаснио јако је забрињавајуће и опасно то што су се тројица лидера (Милорад Додик, Петар Ђокић и Ненад Стевандић), обавезали да ће и промијенити Устав БиХ у складу са мишљењем Венецијанске комисије.


"Чак ни Бакир Изетбеговић не може да вјерује да је ово прихваћено", истакао је Нешић. Лидер ДНС за "Независне новине" каже да је састанак у Бриселу био конструктиван и да се могло видјети залагање међународне заједнице да се дође до неког компромиса. 

"Имали смо договоре унутар српских политичких партија, међутим, за мене није било прихватљиво неколико ствари и из тог разлога нисам пристао на споразум у којем се каже да ћемо имплементирати све одлуке домаћих судова, а ви знате да они Српској одузимају државну имовину, пољопривредно земљиште, шуме и ријеке. ДНС на то није могао пристати, као и на то да у преамбули стоји агресија на Украјину, јер је став Народне скупштине РС да је Република Српска неутрална по питању сукоба у Украјини", рекао је Нешић.

Такође, под тачком 7, подтачка д, како објашњава Нешић, имали смо прилику да видимо да се обавезујемо да ћемо извршити изборне и уставне реформе у складу са препорукама Венецијанске комисије.

"А Венецијанска комисија каже да се кроз Дом народа БиХ и Представнички дом БиХ укину одређене надлежности, као услов европским интеграцијама. То за ДНС и мене као предсједника странке није било прихватљиво. Сматрам да је то нарушавање уставног положаја Републике Српске", рекао је он и додао да у преамбули стоји и "европска држава БиХ". 


"Као што вам је познато, у Уставу пише само Босна и Херцеговина, нема нигдје предзнака држава, већ се свуда користи само БиХ. Тражио сам да се дословно цитира дејтонски мировни споразум и Устав БиХ, који каже БиХ без префикса 'држава'", каже предсједник ДНС-а који је позвао све политичке партије из Републике Српске да се дозову памети и да се не коцкају са судбином Српске. 

"Овдје није у питању судбина ниједног појединца, ни Додика, ни Нешића, ни Бореновића, ни Ђокића, нити било кога другог. Овдје је у питању судбина нашег народа, нашег положаја и уставних надлежности", закључио је Нешић.


Независне новине