Рекордне температуре до 46 степени :: Semberija INFO ::

 

Рекордне температуре до 46 степени


У више градова америчког југозапада, Финиксу, Лас Вегасу, Денверу, као и у Долини смрти у Калифорнији јуче су забиљежене рекордно високе јунске температуре.

Национална метеоролошка служба у Финиксу, у држави Аризони, пријавила је температуру од 46 степени, чиме се изједначио рекорд за тај датум забиљежен 1918. године.

Лас Вегас је са 43 степена достигао рекордну температуру за тај дан забиљежену 1956, а метеоролошка служба је навела да би високе темпертуре у оба града могле још да расту.

У Денверу, у америчкој држави Колорадо достигнуто је 100 степени Фаренхајта (38 степени Целзијуса), чиме је изједначен рекорд постављен 2013. године.

То је био и досад календарски "најранији" дан у години с достигнутом температуром од 100 степени Фаренхајта.

Температуре у унутрашњости Калифорније достигле су и до 50 степени Целзијуса у Долини смрти.

Упозорења на опасности од врућине издата су за дијелове Сјеверне Калифорније кроз централну долину до југоисточних пустиња.

Национална метеоролошка служба такође је прогнозирала око 46 степени Целзијуса у Палм Спрингсу и температуре око 38 степени дуж Долина Сан Хоакин и област Сакрамента.

Очекује се да ће високе температуре да се прошире на унтрашње дијелове Залива Сан Франциска али већина приобалних зона у Калифорнији није имало упозорења на топлотни талас.

Метеоролози су очекивали да ће се врућина смирити у Сјеверној Калифорнији до синоћ, али су за данас упозорења објављена у дијеловима Јужне Калифорније.

Метеоролози су упозорили на врло високо "ризик од топлоте" у јужној и централној Аризони током викенда.

Очекује се да ће високе темпертуре стићи близу рекорда између 43 и 46 степени Целијуса, и јавност је позвана да ограничи активносте на отвореном.

Дијелови држава Нови Мексико и Тексас такође ће, како се очекује, имати температуре преко 38 степени.

Научници кажу да је у будућности вјероватније да ће бити чешћи и интензивнији топлотни таласи због климатских промјена и веће суше.


Б92 / Независне