Столтенберг: Забринутост Турске оправдана :: Semberija INFO ::

 

Столтенберг: Забринутост Турске оправдана


ХЕЛСИНКИ - Безбједносна забринутост коју је Турска изразила у противљењу захтјевима Финске и Шведске за чланство у НАТО је легитимна, изјавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг током посјете Финској.

"Ово су оправдане забринутости. Овдје се ради о тероризму, о извозу оружја", рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре с финским предсједником Саулијем Нинистом, преноси агенција Ројтерс.

Како је рекао генерални секретар НАТО, морамо да запамтимо и разумијемо да ниједан савезник НАТО није претрпио више терористичких напада од Турске.

Столтенберг и Нинисто су рекли да ће се разговори с Турском наставити, али нису дали назнаке напретка у преговорима, наводи британска агенција.

"Самит у Мадриду никада није био крајњи рок", рекао је Столтенберг, мислећи на састанак НАТО у Мадриду крајем јуна.

Поручио је да је Турска кључни савезник за Алијансу због своје стратешке локације на Црном мору између Европе и Блиског истока.

Шведска и Финска поднијеле су захтјев за придруживање западном одбрамбеном савезу прошлог мјесеца, а као одговор на сукоб у Украјини.

Обје земље су наишле на противљење Турске, која их је оптужила да подржавају и дају уточиште курдским милитантима и другим групама које сматра терористима.


Танјуг / Независне