​Најмлађи математичари, репрезентативци БиХ донијели пет медаља с Кипра :: Semberija INFO ::

 

​Најмлађи математичари, репрезентативци БиХ донијели пет медаља с Кипра


Босна и Херцеговина богатија је за пет медаља које су донијели млади бх. математичари са Јуниорске балканске математичке олимпијаде одржане на Кипру.

Ово је најмлађа репрезентација математичара наше земље икада и најбољи резултат до сад. Њих шест у БиХ се вратило са пет медаља.

БиХ су на Јуниорској балканској математичкој олимпијади на Кипру представљали Асја Ћатић, ученица осмог разреда ОШ “Муса Ћазим Ћатић” Сарајево, Абдуллах Ферхатбеговић, ученик седмог разреда ОШ “Ћамил Сијарић” Сарајево, Лазар Лукач, ученик деветог разреда ОШ “Иван Горан Ковачић” Бања Лука, Ервин Мацић, ученик деветог разреда ОШ “Мирсад Прњаворац” Вогошћа, Тадија Матић, ученик деветог разреда ОШ “Свети Сава” Зворник и Бењамин Мујкић, ученик седмог разреда ОШ “Сафвет-бег Башагић” Нови Травник. Лидер екипе је Сеад Делалић, а замјеник лидера је Милисав Кнежевић.

Боје БиХ на Кипру међу 16 земаља свијета одбранило је пет дјечака и једна дјевојчица: освојили су четири бронзане и једну сребрену медаљу коју је донио Бењамин Мујкић. Управо су Мујкић и Абдуллах Ферхатбеговић најмлађи представници, а тиме и најмлађи освајач медаља у хисторији учешћа БиХ на неком математичком такмичењу.

“Освојио сам сребрену медаљу, трећег дана смо радили задатке. Први је био лаган, други и трећи онако, а четврти потежак. Веома сам задовољан резултатима које смо постигли”, каже Бењамин Мујкић, ученик седмог разреда ОШ Сафвет-бег Башагић, Нови Травник.

Бх. математичари успјешно су савладали задатке из четири математичке области: алгебре, теорије бројева, комбинаторике и геометрије.

“Као што сваки професор говори – ти задаци, за разлику од просјечне математике, захтјевају доста више креативности и слободе размишљања”, каже Абдуллах Ферхатбеговић, ученик седмог разреда ОШ Ћамил Сијарић из Сарајева.

На сарајевском аеродрому младе бх. математичаре дочекали су пријатељи и породица.

“Ово је резултат који се јако ријетко догађа, послали смо најмлађу репрезентацију икад, донијели су пет медаља и пети смо у укупном поретку што је заиста сјајан резултат и смањили смо заостатак за неким државама које су силе на свјетском нивоу као што је Србија”, каже Абдуллахов отац, Аднан Ферхатбетговић.

Сви освајачи медаља похађају Школу за рад са надареним ученицима у организацији Удружења математичара Кантона Сарајево и Одсјека за математику Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву. Школа припрема ове надарене ученике за домаћа и интернационална такмичења.

“Ми се увијек трудимо да промовишемо науку и ове младе људе. Ми спремамо и средњошколце, а двоје их је примљено на Massachusetts Institute of Technology (MIT)  тако да су ова такмичења велика референца и за даље школовање”, каже Адмир Беширевић, асистент на Природно-математичком факултету у Сарајеву и огранизатор припрема за такмичења ученика.

Након Кипра, млади бх. математичари ускоро крећу у поход на нове математичке задатке и нове медаље.

ТВ1/Ослобођење