Банана родила усред Санског Моста :: Semberija INFO ::

 

Банана родила усред Санског Моста


Сањанин Хикмет Сеферовић успјешно је узгојио у свом врту малу плантажу од десетак стабала банана, а ове године очекује укусне плодове и рекордан урод овог егзотичног воћа.

Каже како је његов син прије неколико година добио сјеме банане, те га засадио у врту испред куће. Иначе, чланови ове породице су пасионирани љубитељи и узгајивачи украсног дрвећа, па су одлучили да направе експеримент и са узгојем овог јужног воћа.

Сеферовић каже како се ради о биљци која изузетно брзо напредује и расте, али је осјетљива на ниске температуре, због чега ју је током зимског периода и мразева потребно добро заштитити.

"У вегетативном раздобљу банана изузетно брзо расте и не треба пуно посла и бриге око ње. Оно што она захтијева је пуно воде, јер воли влагу. У сушном раздобљу само једно стабло захтијева и до 40 литара воде дневно", каже Сеферовић.

Додаје како су временске прилике ове године веома годиле овом воћу, те да је на само једном стаблу избројао 140 плодова.

"Очекујем да дозрију до краја августа и надам се великим и укусним плодовима, баш попут оних које можемо купити у трговинама. Сем тога, стабла банане су изгледом веома лијепа и представљају необичан декор у дворишту", додаје он. Истиче да се пролазници често заустављају пред његовом оградом и у невјерици гледају врт. Многи фотографишу стабла те га питају како је успио узгојити банане.

Сеферовић, међутим, осим банана, у врту око своје куће узгаја и друго егзотично воће неуобичајено за ово поднебље. Спас од оштре босанске зиме већина стабала пронађе у пространој и топлој гаражи, а она која су посађена утопле како им зима и ниске температуре не би могле нашкодити.

Независне новине/Инфо Бијељина