Дан без дуванског дима: Свака попушена цигарета скраћује живот за осам минута :: Semberija INFO ::

 

Дан без дуванског дима: Свака попушена цигарета скраћује живот за осам минута


Свјетска здравствена организација (WHO) већ годинама 31. мај обиљежава Свјетским даном без дуванског дима. Штетни утицај дуванске индустрије на животну средину је огроман и све већи, додајући непотребан притисак на ионако оскудне ресурсе наше планете и крхке екосистеме.

Како је поводом овог датума саопштила WHO, дуван убија више од осам милиона људи, пушача и непушача сваке године, те додатно уништава нашу околину, додатно штети људском здрављу, кроз узгој, производњу, дистрибуцију, потрошњу и отпад након конзумирања. Црне статистике кажу да је посијечено више од 600 милиона стабала ради производње цигарета, да је у атмосферу испуштено 84  милиона тона ЦО2, подижући глобалну температуру Планете, те да је више од 22 милијарде тона воде искориштено због прављена цигарета.

Ове године, одлуком Свјетске здравствене организације под слоганом "Одлуком до престанка пушења", Свјетски дан без дуванског дима има за циљ подржати 100 милиона људи широм свијета у њиховим покушајима да се одрекну дувана кроз разне иницијативе и дигитална рјешења.

Престанак пушења има непосредне и дугорочне здравствене бенефиције. Након само 20 минута одвикавања од пушења, пулс пада. У року од 12 сати ниво угљен-моноксида у крви пада на нормалу. У року од двије до 12 седмица циркулација се побољшава, а плућна функција повећава. У року од једног до девет мјесеци кашаљ и отежано дисање се смањују. У року од пет до 15 година ризик од можданог удара смањује се на ризик непушача. У року од 10 година стопа смртности од рака плућа приближно је упола мања од пушача. У року од 15 година ризик од срчаних болести, ризик је као код непушача.


Семберија инфо