Лагард: Криптовалуте не вреде ништа :: Semberija INFO ::

 

Лагард: Криптовалуте не вреде ништа


ФРАНКФУРТ - Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард сматра да криптовалуте не вреде ништа. Она је позвала креаторе глобалне политике да уведу правила како би заштитили неискусне инвеститоре који улажу у дигиталну имовину. „Забринута сам за оне људе који мисле да их на крају чека награда, који немају разумевања за ризике, који ће све то изгубити и који ће бити страшно разочарани, због чега верујем да то треба регулисати", рекла је Лагардова.

Њен скептицизам према криптовалутама није нов. Председница ЕЦБ је и раније изразила забринутост због утицаја дигиталних валута на животну средину, као и њихове потенцијалне употребе у прању новца и избегавању санкција, подсећају медији. Њени најновији коментари стижу у време појачаног испитивања крипто тржишта док регулатори реагују на последице колапса тераУСД-а, контроверзног такозваног стабилкоина који је требало да увек вреди један долар, пише Си-Ен-Би-Си.

Неколико централних банака ради на сопственим виртуелним алтернативама готовини као одговор на брзи раст дигиталних валута – ЕЦБ је једна од њих. Дигитални евро би се "у великој мери разликовао" од приватних криптовалута, навела је Лагардова. Криптовалуте, посебно биткоин, ове године изгубио је више од половине своје рекордних вредности у новембру 2021.


​ПОЛИТИКА