РУСКИ ТРГОВАЧКИ ЛАНАЦ МЕРЕ ОД СУТРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, УСКОРО У ДОБОЈУ И ПРИЈЕДОРУ :: Semberija INFO ::

 

РУСКИ ТРГОВАЧКИ ЛАНАЦ МЕРЕ ОД СУТРА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ, УСКОРО У ДОБОЈУ И ПРИЈЕДОРУ


- Руски трговачки ланац МЕРЕ стигао је на тржиште Босне и Херцеговине, а прву продавницу отвара сутра у Источном Сарајеву, у Улици Славка Леовца.

Ово је за "Независне новине" потврдио Кемал Муратовић, директор фирме "Еxпресс Цонсултинг" из Сарајева, која води све послове око почетка рада трговачког ланца МЕРЕ у БиХ.

Он је истакао да је тренутно потписано 48 уговора с радницима који су запослени у овом руском трговачком ланцу у Источном Сарајеву, те да су сви држављани БиХ.

"Након Источног Сарајева, МЕРЕ почетком јуна отвара своје пословнице у Добоју и Приједору и тамо ће укупно бити запослена 24 радника. Тамо се увелико транспортује роба и складишти, инсталирају се фискалне касе и остало. Пролонгирани су мало рокови за отварање пословница за два-три мјесеца и то због ове новонастале ситуације између Русије и Украјине, али најбитније је да смо успјели одрадити оно што смо планирали и договорили све с инвеститорима", објаснио је Муратовић, чија компанија ради на довођењу страних инвестиција у БиХ с подручја бившег Совјетског Савеза, и то Руске Федерације, Казахстана, Украјине, Азербејџана и других земаља.

Што се тиче артикала, Муратовић објашњава да ће бити и руских производа, али ће продавати и домаће, бх. производе.

"Потписиваће се уговори с бх. фирмама из Бањалуке, Сарајева и других градова и биће простора за домаће производе. У односу на најјефтиније конкуренте у БиХ, цијене артикала у МЕРЕ-у ће бити ниже за 20 одсто. Ако је на примјер негдје литар млијека једну КМ, у МЕРЕ-у ће бити 0,80. Такође, радницима у овом руском трговачком ланцу ће плате бити пуно веће у односу на просјечну плату у БиХ", нагласио је Муратовић.

Додао је да ова компанија разматра да отвори своје пословнице у свим локалним заједницама у БиХ које имају више од 50.000 становника.

"Што се тиче већих градова, то су Бањалука, Сарајево, Мостар, Тузла и други. Отварање овог трговачког ланца донијеће бројне бенефите радницима, грађанима, али и држави. Наша економија ће имати велику корист од ове инвестиције, уколико то будемо знали искористити", закључио је Муратовић.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, рекао је за "Независне" да је свака инвестиција у било коју локалну заједницу значајна, те тако и њима ово значи и поздрављају је.

"Ако се ради о инвестицији из једне земље као што је Русија, која је највећа територијална земља на свијету, онда то говори о томе да постајемо пожељно тло за пласирање иностраног капитала. Поред јачања домаћег капитала и потенцијала домаћег сектора у Републици Српској, веома је значајно да радимо на јачању страних инвестиција", навео је Ћосић.

Подсјећамо, МЕРЕ у БиХ послује под називом "Експертторг" д.о.о. Сарајево и засад има четири регистроване подружнице.

У европским земљама послују под брендом МЕРЕ, а у Русији под именом "Светофор", те је њихова основна стратегија ниска цијена.

(Независне)