БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ СВЕ СКУПЉЕ: КОМПЛЕТ КЊИГА ЗА ОСМИ РАЗРЕД ЧАК 219 КМ :: Semberija INFO ::

 

БЕСПЛАТНО ШКОЛОВАЊЕ СВЕ СКУПЉЕ: КОМПЛЕТ КЊИГА ЗА ОСМИ РАЗРЕД ЧАК 219 КМ


Foto: Ilustracija
Цијене комплета уџбеника за старије разреде, без другог страног језика и уџбеника који се користе у више разреда, коштају 206 КМ за шести разред, 189 КМ за седми, 219 КМ за осми и 204 марке за девети разред, прецизирали су из Завода за уџбенике и наставна средства РС.

Комплети књига за школарце скупљи су тако у односу на раније године за 50-ак марака.
На ове цијене треба додати још 20-ак марака, колико коштају уџбеник и радна свеска за страни језик.

Нови уџбеници

У Заводу тврде да је било неминовно да дође до поскупљења с обзиром на ситуацију на свјетском тржишту, те свакодневан раст цијена енергената и репроматеријала.

– Набавна цијена репроматеријала је далеко виша него ранијих година и због тога смо били принуђени да повећамо цијене уџбеника. Сагледали смо све параметре приликом доношења одлуке и били принуђени да повећамо цијене, у просјеку, неких 30 одсто – појаснио је портпарол Дејан Керлета.

Како би уштедјели на овој ставци, многи родитељи чувају уџбенике од старијег дјетета, али и поред тога мораће ипак купити нове књиге за поједине предмете, које ће бити у употреби од септембра. Завод је, наиме, расписао конкурс за 33 нова уџбеника у основној школи, а највише измјена планирано је у седмом разреду, у чак осам предмета!

Колико ће на крају нових уџбеника бити штампано и за које предмете, још није познато.

– У току је процедура одобравања нових рукописа уџбеника и у овом моменту нисмо у могућности дати прецизну информацију. У поступку процедуре одобравања учествује више институција, чија одобрења и мишљења чекамо – одговорио је Керлета за Српскаинфо.

Куповина на рате

Из Завода обавјештавају родитеље да већ могу закључити и уговор о куповини уџбеника и прибора на четири рате, али многи грађани чекају да се прво огласе из Владе РС о томе који разреди ће ове године добити бесплатне књиге.

Влада од 2007. године дијели комплете књиге за ученике првих и других разреда у свим општинама, а прошлог јула су изненада одлучили да уџбенике поклоне и дјеци која иду у 3. и 4. разред, чиме је било “покривено” око 55.000 ђака у Српској.

Из Министарства просвјете и културе РС потврдили су за Српскаинфо да ће и за идућу школску годину обезбиједити бесплатне уџбенике свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа.

Такође, школске књиге ће добити и основци који су побједници републичког такмичења, те ученици од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете у породици са више дјеце. Што се тиче нових уџбеника за школску 2022/23. годину, из министарства одговарају да ће крајем јуна саопштити информацију о свим новим уџбеницима који ће се користити од септембра.

Локалне заједнице Бањалука, Бијељина и Прњавор најавиле су да ће ове године финансирати уџбенике за све своје основце. Бањалука је лани набавила књиге за ђаке од 5. до 9. разреда, а исто ће, кажу,
поступити и ове године. Родитељи при преузимању комплета уџбеника потписују реверс, како би књиге које буду очуване могли вратити и како би се оне могле користити за наредне године.


Из Бијељине су у фебруару рекли да ће обезбиједити уџбенике за 11.146 основаца од трећег до деветог разреда. Општина Прњавор подијелиће књиге за 1.268 ученика.
 
(Српскаинфо)