Сваког дана улове 50 пијаних возача :: Semberija INFO ::

 

Сваког дана улове 50 пијаних возача


БАЊАЛУКА - Да су се многи након двије године пандемије вируса корона опустили и превише па за волан сједају и након попијене чашице више потврђује податак да је у првом кварталу из саобраћаја искључено 4.494 пијана возача, чак 33,9 одсто више него у истом периоду лани.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС највећи број возача је због алкохола искључен на подручју Бањалуке, њих 753, те 281 на територији Добоја.

- У посматраном периоду евидентирано је 19 саобраћајних незгода са погинулим лицима, од којих је у двије саобраћајне незгоде код возача утврђено присуство алкохола у организму - навели су у МУП-у за “Глас”.

Простом рачуницом, када се погледа укупан број искључених пијаних возача за три мјесеца, долази се до податка да на дневном нивоу полиција “улови” чак 50 пијаних за воланом.

Бројке показују да је тај негативан тренд настављен и у другом кварталу. Примјера ради, у акцији појачане контроле саобраћаја на подручју Полицијске управе Бањалука у ноћи између 30. априла и 1. маја санкционисано је 117 пијаних возача.

- Контролисано је 2.195 учесника у саобраћају, а алкотест је обављен код 2.181 возача. У службеним просторијама задржано је до отрежњења 18 возача који су имали више од 1,5 промила алкохола у крви, као и два возача која су одбила да се алкотестирају - навели су у бањалучкој Полицијској управи. Додали су да је контрола показала да је 56 возача имало од 0,31 до 0,80 промила алкохола у крви, а 38 између 0,81 и 1,50.

- Због алкохола је санкционисано десет возача млађих од 21 године или са мање од три године возачког искуства - навели су у ПУ Бањалука.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић рекао је за “Глас Српске” да су наведени подаци поражавајући и да се истовремено мора радити и на превентивним едукацијама и на репресији, првенствено да би сачували животе учесника у саобраћају.

- У прошлој години у 13,5 одсто незгода учествовали су возачи код којих је утврђено присуство алкохола у крви - рекао је Радовић.

Нагласио је да свакако треба да се сагледају све околности, јер лани у првом кварталу нису радили угоститељски објекти пуно радно вријеме, седмицу или двије су чак потпуно били затворени, док су сада све мјере укинуте.

- Све то се доводи у везу. Осим тога, психолози су упозоравали да ће у постковид периоду доћи до опуштања јер су сви били под ограничењима, притиском и стресом, а то често подразумијева конзумацију алкохола. Очигледно да они који након пића сједају за волан нису свјесни могућих посљедица. Углавном се они диче лажним самопоуздањем - истакао је Радовић.

 Пројекат

Милија Радовић је испричао да Агенција за безбједност саобраћаја РС реализује пројекат “Кад се живот преокрене” у коме учествују повријеђени у саобраћајним незгодама.

- Циљ пројекта је да се допре до што више средњошколаца и да им се скрене пажња да вожња у пијаном стању или у аутомобилу са возачем који је попио чашицу више није шала, ни адреналин, већ пут ка трагедији - истакао је Радовић.

Глас Српске