НАРКО-ГРУПЕ СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У САМОМ ВРХУ ПО ШВЕРЦУ И БРУТАЛНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

НАРКО-ГРУПЕ СА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА У САМОМ ВРХУ ПО ШВЕРЦУ И БРУТАЛНОСТИ


Криминалне групе са западног Балкана све више користе Уједињене Арапске Емирате као сигурну базу за свој прљави новац, истичу у "Глобалној иницијативи", међународној невладиној организацији против организованог и транснационалног криминала са сједиштем у Женеви.

Посебно забрињава, како истичу, да су неке од западнобалканских организованих криминалних група ушле у сами свјетски врх по обиму илегалних послова, посебно шверцу наркотика, те по бруталности и разгранатим међународним везама.

"У протеклих двадесет година групе са западног Балкана су постале главни актери у глобалној трговини наркотицима. Балканске мреже су умијешане у трговину хероином, производњу и трговину канабиса, као и трговину кокаином из Латинске Америке у луке западне и југоисточне Европе", нагласили су они у својој анализи.

Како тврде, у региону и даље примат имају албанске криминалне групе, али и остале мафијашке групе се све више профилишу, попут оних из БиХ, од којих издвајају једну од проминентнијих личности из подземља, Едина Гачанина званог Тито.

"Зову га 'европски Ескобар', а оптужују га као главног шверцера кокаина. Његове мреже снабдијевања повезују производна тржишта Латинске Америке са конзументима у западној Европи. Профит који је остварио му је омогућио да купи разна имања, али и заштиту, с обзиром на то да је до сада успјешно избјегавао хапшења иако је био предмет више истрага, укључујући и истрагу америчке Администрације за борбу против наркотика ДЕА", наглашено је.

Иако нису изгубили везу са својим земљама и регионом, у "Глобалној иницијативи" наглашавају да већину својих активности спроводе изван западног Балкана. Што се тиче Латинске Америке, највише су активни у Еквадору, Бразилу и Колумбији, а њихови војници се брину за дистрибуцију у Белгији, Италији, Низоземској, Шпанији и Уједињеном Краљевству.

"Балкански босови, пак, држе се на дистанци, а новац држе у Уједињеним Арапским Емиратима", наглашено је.

Што се тиче веза са својим земљама, у "Глобалној иницијативи" кажу да се ту првенсвено ради о мотивацији да се новац зарађен од криминала улаже у локалне економије.

"Главни криминалци с Балкана купују своју сигурност улажући огромне количине новца у своје земље, гдје много и троше, одржавајући свој луксузни стил живота. Једино правило које морају да поштују је да се не баве трговином дрогом и другим криминалним активностима унутар властитих земаља", истичу.

У "Глобалној иницијативи" такође истичу да је одлука балканских босова да се преселе у Уједињене Арапске Емирате дио ширег тренда.

"Европске полиције истичу да су Емирати постали атрактивни за босове из великог броја европских земаља, као и из Уједињеног Краљевства. Британски медији су Дубаи прозвали Обалом Злочина замијенивши познато шпанско одмаралиште Обалу Сунца. С толиким бројем босова на тако малом мјесту, земљу све више виде као рај за криминалце и стјециште ниског ризика за координисање и управљање активностима путем посредника широм свијета. А то је и добро мјесто за упознавање и уговарање нових послова", наглашено је.

(Независне)