У БиХ дневно се уништи 767.123 оброка: Покренута кампања „Нико гладан. Нико сам". :: Semberija INFO ::

 

У БиХ дневно се уништи 767.123 оброка: Покренута кампања „Нико гладан. Нико сам".


 Поводом Свјетског дана борбе против уништавања хране у Босни и Херцеговини је покренута кампања под називом “Нико гладан. Нико сам”. На улицама Сарајева, Бањалуке, Тузле, Мостара, Бијељине и Бихаћа осванули су билбоарди са порукама које апелују „Смањимо уништавање хране – донирајмо је!". 

Званични подаци говоре да се близу 17.000 људи храни у јавним кухињама, да у многим срединама постоје захтјеви за отварањем нових, а број корисника ових кухиња стално расте. Недавно отварање јавне кухиње за бебе једно је од алармантних упозорења да се мора реаговати. 



-Свакога дана у БиХ се уништи 767.123 оброка, јер се на донирану храну плаћа ПДВ", „Свака пета особа у БиХ живи испод линије сиромаштва", „Годишње се у БиХ уништи 280 милиона оброка који би могли бити донирани" - ово су само неке од порука нове кампање под називом „Нико гладан. Нико сам". Кампања за циљ има подстаћи проналажење системског рјешења за дио проблема сиромаштва у БиХ, укључујући укидање ПДВ-а на донирану храну. 

-Укидање ПДВ-а на донирану храну би покренуло читав низ активности које би за резултат имале корист на свим нивоима друштва. Наравно, најважније је да би наши грађани, у стању социјалне потребе, добили донирану храну. То ће се догодити кроз градњу ефикасног механизма за донирање хране јавним кухињама који ће компанијама омогућити једноставно и транспарентно донирање хране.

Иницијалне анализе показују да ће се, трошковно гледајући, корист за државу огледати у оптимизацији буџета на свим нивоима власти, јер би до сада износ предвиђен за донације хране у новцу могао бити усмјерен на друге социјалне програме. Компаније ће добити прилику да покажу своју хуману страну. У принципу, свако добија, а најважније да нико у БиХ неће остати гладан. То је оно због чега смо све ово и започели", изјавио је Зоран Пуљић, директор Фондације ,,Мозаик'' која предводи партнерство које стоји иза ове хумане иницијативе.  

У наредном периоду организатори су најавили бројне активности којима желе информисати јавност о овом проблему и подићи свијест о могућностима подршке најугроженијим категоријама становништва. На веб страници nikogladan.lonac.pro можете сазнати више информација о иницијативи и начинима како се придружити напорима да људи не буду заборављени, да нико не остане гладан.

Иницијатива ,,Нико гладан. Нико сам”. је дио програма „Правни оквир за филантропију“ који проводи Фондација ,,Мозаик'' заједно са партнерским организацијама (Фондација Хастор, Удружење Pomozi.ba, Мрежа за изградњу мира, Фондација Траг и Catalyst BalkansЦ) уз финансијску подршку УСАИД-а. У оквиру истог програма основан је Филантропски форум који окупља компаније и фондације у БиХ с циљем уједињавања добра кроз стратешка давања.

​УСАИД