СВАДБЕНИ САЛОНИ ДИЖУ ЦИЈЕНЕ :: Semberija INFO ::

 

СВАДБЕНИ САЛОНИ ДИЖУ ЦИЈЕНЕ


Foto
Будући младенци мораће издвајати више новца за весеље којим се слави судбоносно "да", јер су се тренду поскупљења придружили и свадбени салони, фотографи и музичари, а кад се све сабере, цијене ових услуга веће су и до 30 одсто у односу на прошлу годину.

Младенци најчешће трошкове покушавају смањити тако што смање број званица, па упућени кажу да су велике свадбе све рјеђе. Када је ријеч о резервацијама током љета, у салонима кажу да их има, али не као прије, те да су то углавном свадбе са мањим бројем гостију.

У свадбеном салону "Круна", који се налази у лакташком насељу Трн, су потврдили да је дошло до поскупљења услуга.

"Неки су дизали цијене менија за десет до 15 марака, а ми смо за пет. Мени који је био 50 КМ сада је 55 марака, онај од 55 сада је 60 КМ, а онај од 60 је 65 КМ", рекли су овом салону.

Усљед поскупљења хране, у салонима кажу да је била неминовна корекција цјеновника менија, који првенствено зависи од онога што младенци желе.

У бањалучком свадбеном салону "Асторија" кажу да нису мијењали цијене у односу на лањске.
"Мени је 60 марака и надамо се да неће доћи до повећања цијена. Издржали смо и корону, па издржаћемо и ово поскупљење. Људи резервишу за љето, али све је то још слабо", поручили су из овог бањалучког салона.
Слична ситуација је и у Требињу, гдје кажу да цијена менија по особи кошта 65 КМ.

И пошто често можемо чути да је добра музика пола свадбе, контактирали смо и са неким бендовима у Српској, који су потврдили да су музичари у просјеку подигли цијене својих услуга за 30 одсто.

Бенд "Ла Кампанела" из Добоја засвираће овог љета на свадбама које су већ договорили, а младенци ће за пјесму ове сезоне морати избројати више новца.

"Они се не жале, свјесни су да је све поскупјело, па и то. Цијена свирке зависи од више фактора - броја гостију, од тога колико чланова има у бенду, да ли је разглас већи или мањи, те неких посебних жеља", казали су у овом бенду.

Из бањалучког бенда "Мики Маус" поручили су да нису поскупјели, зато што су и до сада радили по мало вишим цијенама од просјечних.

"Почетна цијена без иједног услова младенаца је 2.500 КМ. Сви термини су нам попуњени, па готово и пола сезоне за сљедећу годину", рекли су у овом бенду.

Да би најважнији дан за младенце остао забиљежен, за то се увијек побрину фотографи, за чије услуге је потребно издвојити од 700 па до чак и 3.000 КМ, у зависности од тога шта пакет подразумијева.
У фото-студију "Мрђеновић" из Бањалуке истичу да су дигли цијене, али не драстично.

"Цијене репроматеријала су знатно скочиле, па и ми морамо да коригујемо наше како бисмо се уклапали. Имамо резервисано неколико свадби за љето, а у понуди су разни пакети, што значи да то није увијек само класично фотографисање, него и фото-албуми, фото-букови, фотографије на платну и још штошта", поручили су из овог студија.

"Wеддинг пхотограпхy" Кристијан Николић из Бијељине каже да су цијене и у том дијелу Српске мало више, али незнатно у односу на остала поскупљења.

Захтјеви

Музичари у Српској кажу да су обично младе те које имају захтјеве на свиркама, те да желе урбанију и модернију музику. Траже да се не свирају класичне свадбарске пјесме, а то су, како истичу, пјесме које народ плаћа и управо због тога бенд буде скупљи.

"Ми смо чудни људи, што је бенд скупљи, људи се уопште не цјенкају, пристају на све", казали су у једном бањалучком бенду.

(Независне)