БиХ учествује у великој војној вјежби с америчком војском :: Semberija INFO ::

 

БиХ учествује у великој војној вјежби с америчком војском


БАЊАЛУКА, ВАШИНГТОН - Војска САД, у сарадњи са својим партнерима и савезницима, започела је припреме за одржавање велике војне вјежбе "Дефендер Еуропе 23", која ће бити одржана на љето сљедеће године.

С обзиром на обим, учешће и комплексност саме вјежбе, припреме ће трајати годину дана. Иницијална конференција је, како је саопштено из Амбасаде САД у Сарајеву, започела у прошли понедјељак, а завршава данас.

Иначе, "Дефендер Еуропе" је вјежба која се одржава на годишњем нивоу, а подразумијева увјежбавање и ангажовање америчких војних снага у Европи и координисање војних активности с партнерима. У Амбасади САД истичу да ће централна конференција у склопу припрема бити одржана у септембру у Букурешту у Румунији, а финална конференција за планирање ће бити одржана почетком наредне године. У Амбасади САД такође истичу да би БиХ, односно Сарајево могло да буде домаћин вјежбе "Тренутни одговор 23" наредне године, што зависи од одобрења одговарајућих власти БиХ.

Дебора Менути, замјеница амбасадора САД у БиХ, изјавила је да је ова вјежба снажан показатељ јединства између партнера и савезника у Европи.

"Оружане снаге БиХ ове седмице домаћини су конференције за планирање и драго нам је што ће Оружане снаге БиХ учествовати и чак бити домаћини појединих дијелова ове вјежбе 2023. године, баш као што су прошле године успјешно биле домаћини вјежбе 'Дефендер Еуропе 21'. Вјежбе попут ове одлична су прилика за НАТО декларисану Батаљонску групу лаке пјешадије и зрачне ескадриле Оружаних снага БиХ да раме уз раме с америчким снагама изводе вјежбу у области интероперабилности и борбене спремности", изјавила је она. Према њеним ријечима, циклус вјежби "Дефендер Еуропе" је прекретница у очувању интероперабилности и борбене спремности за снаге САД и партнера.

Напомене ради, "НАТО декларисана јединица" значи да одређена држава, као НАТО партнер, изабере јединицу коју жели да модернизује према стандардима НАТО интероперабилности и спремности.

У Амбасади САД су нам појаснили да би поменута јединица, ако добије позитивну оцјену, могла бити оцијењена као интеропербилна и спремна, што значи да би наредне године могла бити спремна да буде укључена у неке од НАТО активности. У Амбасади САД такође истичу да Оружане снаге БиХ у свом саставу већ имају мали број јединица које су прошле потребну сертификацију.

Иначе, ова вјежба је важна и у календару НАТО војних вјежби, и једна је од важнијих, ако не и најважнија, која ће бити одржана наредне године. Ове године "Дефендер Еуропе 22" одржаће се између 8. маја и 16. јуна на локацијама у Пољској, Њемачкој, Летонији, Литванији, Естонији и Словенији. Ова вјежба је била планирана прије војне инвазвије Русије на Украјину, али се спомиње да ће наредна вјежба имати јачи акцент на новонасталу ситуацију у Европи.

Упркос томе, сценарио вјежбе ове и наредне године ће у основи бити сличан и подразумијеваће увјежбавање, односно демонстрацију способности Војске САД да ангажује и допреми велики број људства, технике и опреме у Европу у складу с Одбрамбеном стратегијом САД и циљевима које је дефинисао НАТО.

Првенствена намјера вјежбе није агресивно поступање, већ демонстрација борбене моћи и координације између партнера у сврху одвраћања.

С обзиром на то да се ради о довлачењу великог броја трупа и опреме, НАТО планира да дијелови ових трупа буду након окончања ове вјежбе аутоматски ангажовани на другим вјежбама мањег обима широм Европе.

И наредне године вјежба ће се одржавати на локацијама широм Европе, а биће заступљено више од 30 савезничких и партнерских земаља, међу којима је и БиХ.

Објављивање овог текста је дијелом финансирано грантом Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава (Департмент оф Стате). Мишљења, налази и закључци који су овдје наведени припадају ауторима и не одражавају нужно мишљења, налазе и закључке Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава.