ПЕНЗИЈЕ, БОРАЧКИ ДОДАТАК И ПЛАТЕ БИЋЕ ПОВЕЋАНИ ЗА 10 ОДСТО (ВИДЕО) :: Semberija INFO ::

 

ПЕНЗИЈЕ, БОРАЧКИ ДОДАТАК И ПЛАТЕ БИЋЕ ПОВЕЋАНИ ЗА 10 ОДСТО (ВИДЕО)


Foto
Од 1. јула пензије у Републици Српској ће бити повећане за 10 одсто, изјавио је предсједник СНСД Милорад Додик, на конференцији за новинаре након састанка Извршног комитета.

Додик је додао да ће од 1. августа плате у јавном сектору бити повећане.

- Наш циљ је да просјечна плата буде 600 евра. Исто тако тражимо да се за социјални сектор повећају давања, као и да се од 1. маја повећа борачки додатак за десет одсто - наводи Додик.

Када је у питању реални сектор, Додик је рекао да ће се и ту покушати обезбиједити повећање плата у договорима са социјалним партнерима.

- Мјеру коју смо припремили за реални сектор јесте да се до краја године за индустрију, а то је реални сектор, повећају давања од 40 милиона КМ. На бази тог давања ми ћемо тражити да се за раднике у реалном сектору повећају плате - рекао је Додик.

Он је рекао да је инфлација на годишњем нивоу у Републици Српској 6,9 одсто те да је данас стопа покривености увоза извозом на историјском максимуму и износи 94 одсто.

- Индустријска прозводња је расла 12,1 одсто и што је веома важно у фебруару смо исплатили нето плату у висини 1.091 КМ - истакао је Додик.


(РТРС)