НЕСТАШИЦА ЧИПОВА ДОДАТНО ОТЕЖАНА КРИЗОМ У УКРАЈИНИ :: Semberija INFO ::

 

НЕСТАШИЦА ЧИПОВА ДОДАТНО ОТЕЖАНА КРИЗОМ У УКРАЈИНИ


- Несташица полупроводника и микрочипова, која већ дужи период потреса глобално тржиште те гаси неке од водећих свјетских индустрија, до сада није значајније утицала на компаније из БиХ које се баве производњом ауто-дијелова, али су сва будућа прогнозирања због кризе у Украјини неизвјесна.

На свјетском тржишту већ неко вријеме траје несташица полупроводника и чипова, која је почела највјероватније због прекида у раду фабрика чипова због пандемије ковида-19, америчко-кинеског трговинског сукоба, а сада је додатно отежана ескалацијом сукоба у Украјини. Тешка ситуација није заобишла ни нека од водећих имена аутомобилске индустрије те тако "Порсцхе" планира током овог мјесеца поступно гасити производњу својих модела, што би ускоро могло да значи и потпуни прекид производње.

Како је за "Независне новине" рекао Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе РС, недостатак репроматеријала је изразит, а производња у аутомобилској индустрији у западној Европи редукована је због недостатка електронских дијелова, између осталог и полупроводника и чипова.

"С обзиром на то да нема тих електронских склопова, смањена је производња и оних предузећа која раде и остале компоненте за аутомобиле. Нажалост, ми у Српској имамо тек око 10 предузећа која се баве производњом дијелова за ауто-индустрију и та производња је смањена, али је најтеже што је неизвјесна свака прогноза шта ће тек бити", казао је Ћорић.

Додао је да, према информацијама које имају од страних партнера из Словеније, Њемачке и Италије, можемо очекивати да читава 2022. година, па чак и дио 2023. године буду обиљежене недостатком ових репроматеријала.

"Страх је поткријепљен тиме да се полупроводници наручују за производњу за 2023. годину и људи се морају задуживати те давати аванс за те полупроводнике да не би за пет или шест мјесеци били у положају да поново немају тих репроматеријала", навео је Ћорић, додајући да се може констатовати да је ситуација и даље тешка, јер тих репроматеријала још нема на тржишту.

"Свака наруџба која се сада добије у неком разумном року од два до три мјесеца може се сматрати успјехом, те се у посљедње вријеме и не поставља питање цијена, већ само како и у којој количини се могу набавити полупроводници и чипови", закључио је Ћорић.

Мирсад Јашарспахић, предсједник Привредне коморе ФБиХ, казао је да индиректно компанијама из БиХ које испоручују опрему у ланце добављача из ауто-индустрије, због недостатка микрочипова укупне наруџбе могу да буду смањене.

"До сада још немамо информације да је до тога дошло, јер се набавке стратегијски врше. Ми смо мали колач, али значајан у глобалним ланцима добављача", рекао је Јашарспахић.

Додао је да се управо због поремећаја у ланцима добављача све окреће према БиХ.

"То окретање свих великих компанија у Европи према БиХ анулира те евентуалне умањене захтјеве. Компаније са територије БиХ које су у глобалном ланцу добављача нису директно осјетиле проблем несташице микрочипова", навео је Јашарспахић, додајући да су компаније до кризе у Украјини имале повећане захтјеве за производњу и за давање понуда те да мисли да се то неће ни у будућности зауставити.

"Пословање се компликује због повећања цијена енергената и свега другог што утиче на рад бх. компанија", закључио је Јашарспахић за "Независне новине".

Хасан Сарајлија из компаније "Сејари" Сарајево, која је генерални заступник за "Исузу" и "Кроне" за БиХ, за "Независне" је рекао да се након почетка кризе у Украјини већ осјећа поремећај на тржишту.

"Што се тиче снабдијевања електрокомпонентама, ја имам стандардна кашњења, која сам имао и прошле године", рекао је Сарајлија, додајући да је неизвјесно прогнозирати шта ће се даље дешавати.

"Надамо се, ако се заустави сукоб у Украјини, да ће доћи до стабилизације цијена горива те ћемо се полако враћати у нормалу. А стари проблем са компонентама и даље стоји, само је упитно да ли ће се геополитичка ситуација посложити", казао је Сарајлија, додајући да би било добро када би се стране компаније због тренутне ситуације окренуле ка бх. тржишту, али да је само питање да ли ће домаћи привредници знати одговорити у тој ситуацији.