ОГЛАСИО СЕ ЗЕЛЕНСКИ НАКОН ШТО ЈЕ ПУТИН ПРИЗНАО ЛНР И ДНР :: Semberija INFO ::

 

ОГЛАСИО СЕ ЗЕЛЕНСКИ НАКОН ШТО ЈЕ ПУТИН ПРИЗНАО ЛНР И ДНР


- Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да Кијев руско признање самопроглашених република у Донбасу квалификује као кршење суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

Зеленски је у видео обраћању грађанима истакао да сву одговорност за посљедице у вези са поменутим одлукама сноси политичко руководство Русије, преноси РИА Новости.

Према његовим ријечима, руско признање независности самопроглашених република у Донбасу значи и повлачење из Минских споразума. Зеленски је истакао да ће међународно признате границе Украјине остати исте.

"Ми и наша држава немамо времена за дуга предавања о историји, тако да нећу да улазим у прошлост. Говорићу о реалности и будућности. Украјина је у својим међународно признатим границама и тако ће и остати, упркос било каквим изјавама и акцијама Руске Федерације", рекао је Зеленски.

Додао је да је Кијев посвећен миру и да ће наставити дипломатске напоре и послије одлуке Руске Федерације да призна републике у Донбасу.

Предсједник украјине је оцијенио да Москва одлуком о признавању независности ДНР и ЛНР легализује своје трупе, које се, како он тврди, налазе у Донбасу од 2014. године.

Зеленски је истакао да да су украјинске границе заштићене и да међународни партнери подржавају Кијев.
 
(Тањуг)