“У РЕДУ ЈЕ ДА ТРГОВЦИ ИМАЈУ СЛОБОДНУ НЕДЈЕЉУ, АЛИ У ЦВЈЕЋАРСКОЈ БРАНШИ ЈЕ ТО ПРОБЛЕМ” :: Semberija INFO ::

 

“У РЕДУ ЈЕ ДА ТРГОВЦИ ИМАЈУ СЛОБОДНУ НЕДЈЕЉУ, АЛИ У ЦВЈЕЋАРСКОЈ БРАНШИ ЈЕ ТО ПРОБЛЕМ”


Foto: Ilustracija
Талас поскупљења у Републици Српској није заобишао ни цвјећаре у којима истичу да је купаца све мање, јер су набавне цијене ружа, гербера и других украсних биљака премашиле оне по којима су их донедавно продавали.
 
Саговорници истичу да је цијена цвијећа, које махом стиже из Холандије, одлетјела у небо, а главни узрок је несташица и поскупљење гаса, а онда и раст цијена превоза.
 
У бијељинској цвјећари “Чаролија” истичу да је сав репроматеријал неопходан за цвјећарство поскупио између 70 и 100 одсто.
 
- Руже тренутно продајемо по цијени од 4,5 марке. Годинама је та цијена износила три марке, а сада је набавна цијена виша од те по којој смо продавали некада - рекли су у “Чаролији”. Додају да више продају сузе и вијенце за сахране него аранжмане за славља.
 
Руже не цвјетају ни у добојским цвјећарама у којима кажу да су набавне цијене скочиле дупло.
 
- Набавна цијена руже је око три марке, а продајемо за пет марака. Купаца готово и да нема. Видјећемо да ли ће се ишта промијенити за предстојеће празнике - рекли су у салону цвијећа “Бајка”.
 
Да је купаца све мање потврђују и у добојској цвјећари “Орхидеја” гдје наде за већи промет полажу у Дан заљубљених и Дан жена.
 
- Од почетка пандемије цијене су расле. Сваки пут набављамо мање количине, а цијене су више - рекли су у овој цвјећари.
 
Ништа боља ситуација није ни у највећем граду Српске, а у појединим бањалучким цвјећарама кажу да се десило незамисливо, односно да је гербер скупљи од руже. Поскупљење је, истичу, било неминовно када се узме у обзир да је поскупио сав репроматеријал као и превоз.
 
У цвјећари “Палома гранд” истичу да је за једну ружу купац некада требало да издвоји три, а сада четири марке.
 
- Цијене увијек скоче пред празнике, али ове године све је поскупјело не само код нас, него и у свијету, тако да ће вјероватно ове цијене остати и послије празника - рекли су у овој бањалучкој цвјећари.
 
Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ лани је у БиХ увезено 17,5 милиона килограма разног цвијећа, лишћа, грана и осталих украсних дијелова биљака у вриједности већој од 23 милиона марака. Годину раније БиХ је увезла те производе у вриједности скоро 19 милиона марака. Подаци УИО показују да је пласман цвијећа, луковица и других биљака вишеструко мањи у односу на увоз. БиХ је лани извезла те производе вриједне скоро шест милиона марака, што је за милион и по мање него годину раније.
 
НЕРАДНА НЕДЈЕЉА

Цвјећарима наруку не иде и то што је у појединим локалним заједницама недјеља нерадна.
 
- Обим посла се доста смањио, а на све то код нас у Бијељини је недјеља нерадна. У реду је да трговци имају слободну недјељу, али конкретно цвјећарској бранши је то проблем, јер иначе посла највише буде викендом, што због славља, што због задушница - рекли су у цвјећари “Чаролија”.

(Глас Српске)