НОВИ ЗАКОН ГАСИ АИРСОФТ: ЗБОГ РЕПЛИКА ОРУЖЈА ОСТАЛИ БЕЗ ХИЉАДУ МАРАКА :: Semberija INFO ::

 

НОВИ ЗАКОН ГАСИ АИРСОФТ: ЗБОГ РЕПЛИКА ОРУЖЈА ОСТАЛИ БЕЗ ХИЉАДУ МАРАКА


Нови Закон о оружју и муницији УСК, који је ступио на снагу прије неколико мјесеци, у потпуности би могао угасити аирсофт спорт, који је све популарнији у овоме кантону, кажу овдашњи заљубљеници у тај спорт.

У прилог наводе интервенцију припадника полиције УСК, који су недавно, током дружења аирсофтера у Великој Кладуши, написали више прекршајних налога у износу од хиљаду марака за неколико учесника.

Иначе, ради се о спорту који је у ствари симулација војних активности, а у њему се користе реплике наоружања које избацују тврде куглице од пластике.

"Тачно је да је Полицијска станица Велика Кладуша поступала у складу са законом те процесуирала већи број лица која су посједовала реплике дугог наоружања.

Грађани који добију прекршајне налоге могу платити новчану казну или правду потражити на суду, што је једна од могућности", каже Аднан Бегановић, портпарол полиције УСК. Према његовим ријечима, власници лажног оружја које се користи током овог спорта морају такво наоружање пријавити полицији, а уколико то не ураде, подлијежу законским санкцијама.

Фуад Дураковић, предсједник Аирсофт клуба "Отписани" из Бужима, истиче како су законске одредбе које регулишу ову област у УСК нелогичне, те да не постоје нити у једном другом кантону у Федерацији БиХ.

"Само се у овоме кантону реплике које користе аирсофтери третирају као оружје Ц категорије које је потребно пријавити полицији. Основали смо клуб и жељели да све буде легално, ово је забава и спорт који окупља младе и одвлачи их од порока данашњег друштва, али чини се да је непожељан у Унско-санском кантону. Мислим да је ово крај аирсофта на овим просторима", казао је Дураковић.

Иначе, поменути  Закон о оружју и муницији УСК произвео је бројне контроверзе у овдашњој јавности, иако представници власти тврде да је он усклађен с европским стандардима.

Највише примједаба се односи на изузетно строге и високе новчане казне, а новим законским прописима највише су незадовољне ловачке организације у овоме кантону. Иако је министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић раније најављивао како ће кроз промјене закона доћи до одређених измјена и ублажавања санкција, то се још није десило.

(Независне)