ОМИКРОН У ЕВРОПИ: ОПУШТАЊЕ ИЛИ ЗАТВАРАЊЕ? :: Semberija INFO ::

 

ОМИКРОН У ЕВРОПИ: ОПУШТАЊЕ ИЛИ ЗАТВАРАЊЕ?


Foto

Омикрон се шири муњевитом брзином, али изазива благи облик обољења. Како се овим таласом короне боре Велика Британија, Француска, Шпанија, Данска и Кина?

  Француска: Свађа око школа

Седмодневна инциденција преко 2.800 и готово 370.000 новообољелих и то у року од 24 сата. Под утицајем ових бројки Сенат у Паризу је крајем седмице пооштрио правила за невакцинисане. Они од сада више неће смјети у угоститељске објекте или јавне установе, као ни у возове и авионе. До сада је то било могуће уз негативан тест. Сенат је међутим одбио пооштрење казни у случају непоштовања правила. Ове строже мјере ће бити на снази све док је број пацијената на интензивној у француским болницама већи од 10.000. Тренутно је таквих пацијената преко 24.000.

И школе остају отворене. Француска је ионако само на почетку пандемије кратко затварала образовне установе. Но међу просвтеним радницима влада незадовољство. Прошлог четвртка (13.1.) су ступили у штрајк: Кап која је прелила чашу је било мијењање правила о тестирању три пута у посљедњих неколико седмица.

  Данска: Попуштање мјера и вакцинација

За разлику од Париза, на улицама Копенхагена владају нормални услови. Ништа не указује на то да земља пролази кроз фазу екстремне инциденције од преко 2.500. Дневно се у Данској зарази преко 20.000 особа. Упркос томе су зоолошки вртови, забавни паркови, биоскопи и позориштаи и даље отворени. Улаз је међутим дозвољен само онима који су вакцинисани или су пребољели вирус корона као и онима који покажу негативан тест.

Талас пмикрона протиче много блаже од очекиваног, ситуација на интензивној њези, како каже министар здравља Магнус Хеунике, је под контролом. Тренутне бројке су високе но посљедњих дана су у константном паду.

Данска опуштено пролази кроз талас омикрона прије свега због високе стопе вакцинисаности од 80 одсто. Готово 55 одсто је примило трећу вакцину. За посебно угрожене групе становништва у припреми је и четврта доза вакцине.

  Шпанија: Спорна "Грипализација"

Шпанија већ неко вријеме расправља о интервјуу премијера Педра Санчеза у којем је рекао како би на вирус корона, с обзиром на високу стопу вакицнисаних и благом току омикрона, у међувремену требало све више гледати као на грип.

С обзиром на инциденцију од 1.400 и пуна одјељења интензивне, љекари и научници су поручили да се вирус коронане може успоређивати с грипом.

"Пандемија још није готова а тренутно ни не знамо у којем смјеру се креће", рекао је Оскар Зуриага, потпредсједник Шпанског епидемиолошког друштва.

Шпанија је подијељено око мјера. И док је у Мадриду, успркос инциденцији од преко 1.000 од мјера на снази само ношење маске, у другим регионима је у јавни живот уведено правило 2Г, дакле приступ само вакцинисанима или онима који су пребољели вирус.

  Велика Британија

И у Великој Британији је друштво подијељено око питања како се односити према вирусу корона. И овдје је инциденција с 1.500 висока али је то случај и са процентом вакцинисаних од 80 одсто. Једни позивају на опуштање, други на опрез. Водитељ британске кризне групе за вирус корона, Клајв ДИкс, позива на "нову нормалност" с обзиром на то да је код омикрон варијанте смртност успоредива с оном код грипа. Он тражи "циљану стратегију" само за угрожене групе. У Великој Британији је преко 90 одсто становништва вакцинисано,  а преко 60 одсто је примило и трећу вакцину.

Крајем седмице карантин је скраћен на пет дана како би се ублажили изостанци. Још прије само неколико дана је у болнице послато 200 војника - да замијени особље које је на боловању због вируса корона. Број операција који је одгођен због пандемије је порастао на шест милиона.