ТРИ ПОСТРОЈЕЊА У СРПСКОЈ ЗНАТНО ПОДБАЦИЛА :: Semberija INFO ::

 

ТРИ ПОСТРОЈЕЊА У СРПСКОЈ ЗНАТНО ПОДБАЦИЛА


Foto: Shutterstock
Затворена Фабрика дувана Бањалука, хаварија и ремонт Рафинерије нафте у Броду и смањења производња електричне енергије су три главна разлога због чега у прва четири мјесеца Република Српска биљежи значајан пад индустријске производње.
 
По подацима Завода за статистику РС, пад индустријске производње у овом периоду био је 16,4 одсто. Посматрајући подручја и области, јасно је да су наведена три разлога утицала на овај лош резултат, који се одражава на цјелокупоно пословање привреде, али и на приходе државе по основу пореза.
 
Тако је производња кокса и рафинисаних нафтних производа мања за 92,3 одсто него у прва четири мјесеца лани, електричне енергије за 31,8 одсто, док је производња дуванских производа мања за 100 одсто.
 
Осим ових, значајнији пад биљежи још подручје вађења угља и лигнита од 30,1 одсто.
 
Значајнији раст имали су подручја поправка и инсталација машина и опреме од 56,1 одсто, те производња осталих саобраћајних средстава од 52,3 одсто.
 
Индустријска производња у Републици Српској само у априлу имала је пад од 19,9 одсто, а томе су такође допринијела наведена три подручја производње.

​Српска инфо