ТУРСКА ВАКЦИНА ТУРКОВАК ДОБИЛА ОДОБРЕЊЕ ЗА ХИТНУ УПОТРЕБУ :: Semberija INFO ::

 

ТУРСКА ВАКЦИНА ТУРКОВАК ДОБИЛА ОДОБРЕЊЕ ЗА ХИТНУ УПОТРЕБУ


Министар здравства Турске Фахреттин Коца саопштио је да је турска антиковид вакцина турковак добила одобрење за хитну употребу.

Министар је присуствовао пуштању у серијску производњу инактивне турске вакцине Турковац у комплексу Индустријске зоне у Санлиурфи, а догађају је посредством видео конференције присуствовао и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан.

Коца је казао да је вакцина прошла све фазе испитивања и да је данас добила дозволу за хитну употребу те пуштена у серијску производњу.

"Уважени предсједниче, налазимо се у једном од производних погона у Санлиурфи. Након 50 година, добили смо вакцину коју су у стопостотном омјеру развили турски научници. Након 24 године покрећемо властиту производњу вакцина. Тако данас постајемо једна од девет земаља у свијету које производе вакцине против коронавируса", казао је Коца, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Коца је такође казао да су испитивања показала да је турска вакцина изузетно ефикасна у борби против коронавируса те је додао да ће Турска већ од наредне седмице прећи на масовну употребу Турковац вакцина.

Извор: Независне новине