ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О УСПОСТАВЉАЊУ НАУЧНО - ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА У БАЊАЛУЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О УСПОСТАВЉАЊУ НАУЧНО - ТЕХНОЛОШКОГ ПАРКА У БАЊАЛУЦИ


Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и вршилац дужности директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић потписали су Меморандум о стратешком партнерству за оснивање првог научно-технолошког парка Бањалука.

Научно-технолошки парк Београд пружиће савјетодавну стручну подршку да би се убрзало оснивање првог таквог парка у Српској за који се очекује да поспјеши регионални развој заснован на иновацијама и убрза оснивање и развој стартап компанија у Српској. Парк ће бити основан у оквиру кампуса Универзитета у Бањалуци.

- Очекујемо на јесен, однсно крајем године да ћемо отпочети прве грађевинске радове у оквиру кампуса Универзитета у Бањалуци и то све зависи од динамике грађевинских радова - рекао је Рајчевић.

Он очекује се да би на јесен наредне године могли да почну грађевински радови и да би Научно-технолошки парк у Бањалуци као објекат могао да буде завршен за неких годину дана.

Научно-технолошки парк требало би да буде мјесто гдје млади, образовани људи могу да реализују своје идеје, а одлив мозгова да се замјени извозом паметних производа и услуга.

- Да помогне младима да остану у Бањалуци, у Српској, да развијају производе. Да се ту запошљавају и да одатле извозе у цијели свијет. То је оно што нас радује, сарадња и могућност што су препознали научно-технолошки парк као такав и желимо да се што прије нађемо у Бањалуци на овом задатку - истакла је вршилац дужности директора Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниковић Грковић.

Србија има четири научнотехнолошка парка. У највећем, београдском, послује више од 120 компанија које запошљавају око 1.200 инжењера и извозе у више од 40 земаља свијета.

- Трудимо се да спријечимо одлив мозгова. Зато смо финансирали у претходном периоду 1.000 младих истраживача и кроз овај Меморандум продубимо и даљу сарадњу. Трудићемо се да са Рајчевићем и Министарством постигнемо што боље односе, пренесемо што боље праксе - истакла је државна секретарка у Министарству просвјете, науке и технолошког развоја Србије Мирјана Дукић Мијатовић.

Научно-технолошки парк у Бањалуци први ће иницирати развој економије засноване на знању, а предвиђено је да оваквих иновативних мјеста буде знатно више у наредном периоду.

РТРС