ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН :: Semberija INFO ::

 

ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН


Догађаји на дан 12. децембар

627. - Битка код Ниниве у којој бизантски цар Хераклије односи побједу над Перзијанцима, којом је одлучен исход највећег и посљедњег од свих бизантско-перзијских ратова.

1438. - Фрањевац Бартоломеј де Јано из Цариграда извјештава о расељавању Албаније, Босне, Бугарске, Далмације, Рашке и Влашке.

1873. - У Србији уведен динар као новчана јединица, чиме је отклоњен монетарни хаос и употреба више од 40 врста туђег металног новца - дуката, форинти, талира.

1894. - Јапанске трупе почеле инвазију Кореје.

1896. - Ђуљиелмо Маркони у Лондону први пут јавно приказао бежичну радиотелеграфију.

1897. - Први планирани град у Бразилу, Бело Хоризонте, проглашен је главним градом Минас Гераиса, једне од 26 држава Бразила.

1901. - Зачетник радио технологије, Гуглиелмо Марцони, успијева послати први радио сигнал преко Атлантика.

1912. - Из штампе изашао први број Дервентског листа под називом "Дервентски катарски лист".

1913. - Слика Леонарда да Винчија "Мона Лиза" пронађена у Фиренци, две године пошто је украдена из париског музеја "Лувр".

1915. - Полетио "Јункерс Ј1", први авион начињен у потпуности од метала, који је конструисао Нијемац Хуго Јункерс.

1918. - Српска војска, по завршетку Првог светског рата, ушла у Земун, чиме је окончана двовековна владавина Хабсбуршке монархије у том граду.

1920. - Конституисана Уставотворна скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Рад скупштине, којом је председавао хрватски политичар Иван Рибар, трајао је више од шест месеци и окончан је доношењем Видовданског устава 28.06.1921.

1940. - Краљевина Југославија, у Другом светском рату, потписала с Мађарском пакт о вечном пријатељству, у намери да побољша односе с Немачком.

1963. - Кенија постала самостална држава у оквиру Британског комонвелта с Џоном Кенијатом као премијером. На исти дан 1964. постала је република, а Кенијата први председник.

1969. - Грчка се повукла из Савета Европе и тиме избегла да због војног режима и кршења људских права буде избачена из те европске институције.

1979. - Група генерала извршила војни удар у Јужној Кореји и преузела власт.

1983. - Шитски екстремисти активирали аутомобиле бомбе испред америчке и француске амбасаде у Кувајту. Пет особа је погинуло, а 86 рањено.

1992. - На индонежанским острвима Флорес и Баби, у земљотресу погинуло најмање 2.200 људи.

1993. - Руси на референдуму, првом слободном изјашњавању од 1917, изгласали нови устав којим је председник Борис Јељцин добио широка овлашћења. Спор око устава довео је почетком октобра до трагичног конфликта са комунистима и екстремним националистима у којем је погинуло више од 150 људи.

1997. - Уставни закон о измјенама и допунама Устава Републике Хрватске.

2000. - Еритреја и Етиопија потписале у Алжиру мировни споразум којим је окончан двогодишњи рат око граница.

2001. - Израелски авиони бомбардовали палестинске безбедносне циљеве у граду Гази само неколико сати пошто је 10 Израелаца убијено и око 30 рањено у нападима на јеврејске насељенике на Западној обали и у појасу Газе. Израелске снаге ушле су у палестински град Џенин на Западној обали.

2001. - Вођа кубанског шпијунског прстена Герардо Хернандез, осуђен у САД на доживотну казну затвора за учешће у инфилтрирању у једну америчку војну базу и за смрт четворице Американца, кубанског порекла, чији су авиони оборени.

2002. - У Бечу, Стални савет ОЕБС-а одлучио да продужи мандате својих мисија на простору бивше Југославије.