Јавна установа "Воде Српске" одбацује лажи и покушаје "изнуде" :: Semberija INFO ::

 

Јавна установа "Воде Српске" одбацује лажи и покушаје "изнуде"


Јавна установа "Воде Српске" категорички демантује неистините наводе изнесене у прилогу Радио-телевизије БН од 24. 11. 2021. године под насловом "Мјештани љути на Калдеру-Проинтер и Воде Српске".

У поменутом прилогу изнесено је низ неистинитих тврдњи и оцјена о томе ко је крив за уништење пута у насељу Бајинци у општини Србац. Јасно је да они који износе овакве лажи нису добро упознати са активностима о којима говоре. Очигледно је циљ њихових лажи да се умањи значај пројеката заштите од поплава на подручју Српца и сусједних општина које спроводе Влада Републике Српске и Јавна установа "Воде Српске".

Наиме, извођачи радова "Проинтер", "Калдера" и "КСБ" ангажовани су на пројекту санације пумпних станица за атмосферске воде и у том послу уопште не користе тешке камионе и машине којима "уништавају постојећи пут", како се то истиче у прилогу Радио-телевизије БН. У том послу се у пумпне станице уграђују напредне технологије за чији транспорт нису потребна већа возила од комбија.

Поменути путни правац за пролазак камиона под теретом, у посљедњих годину дана дјелимично користи други извођач радова који је тренутно ангажован на реконструкцији оближње дионице Савског насипа, такође у сврху заштите од поплава. Међутим, јавност Републике Српске мора да зна и чињеницу да је локални пут кроз насеље Бајинци у општини Србац већ дуги низ година у лошем стању и некоректно је кривицу за уништење тог пута сада пребацивати на оне који тренутно спроводе веома важне радове одбране од поплава у том дијелу Републике Српске.

Такође, Јавна установа "Воде Српске" изражава забринутост што новинари и уредници Радио-телевизије БН и поједини политички инструисани грађани сами себе доживљавају као веће стручњаке за водопривреду од озбиљних инжењера који воде послове у Јавној установи "Воде Српске".

На крају, јавност Републике Српске мора да зна и чињеницу да је у протеклој деценији Јавна установа "Воде Српске" послије сваког завршеног пројекта кориштену јавну инфраструктуру довела у претходно стање. То је обавеза извођача у сваком пројекту. Тако ће бити и након завршетка радова на реконструкцији савског насипа на подручју Српца. Али, овакве лажи и покушаји "изнуде" нису прихватљиви за Јавну установу "Воде Српске".


ЈУ "Воде Српске"