ПРОНАЂЕНО 230 КИЛОГРАМА ЛАЖНОГ МЕДА :: Semberija INFO ::

 

ПРОНАЂЕНО 230 КИЛОГРАМА ЛАЖНОГ МЕДА


БИХАЋ - Припадници инспекцијских органа и полиције Унско-санског кантона пронашли су код И.М. из Бихаћа око 230 килограма меда за који се основано сумња да је патворен.

Лажни мед је пронађен у теглама на три локације, и то у породичној кући, аутомобилу и пословном објекту поменутог лица које се бави угоститељском дјелатношћу, а против њега су подузете законом прописане радње.

Иначе, удружења пчелара у овом кантону већ дуже вријеме упозоравају како је на тржишту присутна велика количина патвореног меда.

"У протеклим годинама нешто се и урадило како би се продаја таквог меда спријечила у градском подручју. Међутим, они који га продају мало су промијенили тактику, па сада обилазе сеоске средине и нуде лажни мед. Апелујемо на све да не узимају такве производе", кажу у Удружењу пчелара "Сана мед" из Санског Моста.

Додају како су се произвођачи патвореног меда толико усавршили у његовој производњи да је без детаљне анализе веома тешко открити да ли се ради о лажним прерађевинама. Такав мед се прави мијешањем шећера и разних других састојака и арома, а у најбољем случају пчелињи мед се мијеша с другим састојцима како би се добила већа количина.
Према сазнањима овдашњих пчелара, патворени мед у највећим количинама долази с подручја градова у средњој Босни те се потом дистрибуира на тржишта градова у Унско-санском кантону. Према савјетима искусних пчелара, мед прво морате помирисати, након тога га кашичицом нанијети на језик и подигнути на непце. Ако осјетите ситне кристале који се лако топе, ријеч је о квалитетном, односно правом меду. С друге стране, ако су кристали изузетно оштри те имате дојам да сте пијесак или стакло ставили на непце, онда је ријеч о патвореном, односно лажном меду.
 
(Независне)