ЈУБИЛЕЈ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: ПАРЛАМЕНТ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НА БРАНИКУ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЈУБИЛЕЈ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: ПАРЛАМЕНТ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ НА БРАНИКУ СРПСКЕ


Foto: Velibor Tripić
БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске (НС РС) је стуб Српске и достојанствено брани њен статус. Ударила је најважнији печат на постојање и на данашњи живот Републике, те дефинисала њену будућност. Већ три деценије улога парламента је незамјењива.

У изјавама за "Независне новине", тим ријечима актуелни и бивши предсједници НС РС осврћу се на протеклих 30 година, почевши од 24. октобра 1991. године , када је Народна скупштина формирана као Скупштина српског народа у БиХ.

Недељко Чубриловић

Актуелни предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић истиче да је НС РС стуб демократије, стуб законодавства и стуб Српске. Према његовим ријечима, у протеклих 30 година Скупштина је показала све своје вриједности, те омогућила нормалан, пристојан живот и прије свега слободу грађана Српске.

"И на посљедњем засједању видјело се да НС РС има капацитет да стане иза оних надлежности које даје Устав, односно Дејтонски мировни споразум. То је међународни уговор који даје гаранцију за функције које Република Српска има. Народна скупштина је та која ће то сигурно бранити, часно и достојанствено, уз сву принципијелност коју ће примјењивати и на којој ће радити и током ових турбулентних времена", истакао је Чубриловић у изјави за "Независне новине".

Игор Радојичић

Његов претходник Игор Радојичић, који је 28. фебруара 2006. године изабран први пут за предсједника НС РС, а затим опет у новембру 2006. и новембру 2010. године , све до новембра 2014. године, истиче да је НС РС у 30 година прошла кроз различите фазе, те да је сваки од периода био тежак и изазован.

"Парламент би требало да буде централно мјесто одлучивања. Наравно , и предсједник Републике и Влада РС и Уставни суд имају своје позиције, али Народна скупштина је репрезентативни и законодавни орган, значи она доноси практично читав уставни и законодавни оквир у којем живе сви грађани Српске и уједно изражава мишљење свих народних посланика. Значи , то би требало бити мјесто изражавања ставова и усвајања политика", навео је Радојичић за "Независне новине".

Душан Стојичић

Душан Стојичић, који је од 2004. до 2006. био за кормилом НС РС, наглашава да је 30 година респектабилан јубилеј, те озбиљан повод да се баци поглед уназад и сагледа улога и значај НС РС у развоју Српске. Истакао је да је 30 година постојања и рада НС РС повод да се упути велика честитка свим грађанима Српске, а не само актуелном руководству Скупштине.

"Свих ових 30 година рада НС РС се, према мом виђењу, одвијало између притисака и настојања да се пружи отпор, дају одговори на те притиске и донесу одлуке кроз, назовимо га тако, српско унутрашње јединство, при чему мислим на јединство као егзистенцијално питање самог опстанка Српске. Ова годишњица нам треба дати и повода да добре примјере, односно да та искуства, надоградимо. Моја жеља је да се НС РС лиши дневне политике, да се уздигне из тог блата коме смо често свједоци у разматрањима појединих питања", каже Стојичић за"Независне новине".

Драган Калинић

Некадашњи предсједник НС РС Драган Калинић истиче да је јасно да без Скупштине никад не би настала Српска и све њене битне институције.

"Свих 30 година улога нашег парламента била је и остала незамјењива. Тог октобра 1991. оснивање Скупштине српског народа у БиХ био је једини могући одговор на одлуку бошњачких и хрватских посланика да се БиХ отцијепи од Југославије. Срби су хтјели да остану и у скраћеној Југославији, али су надгласани у Скупштини БиХ и тиме доведени у неравноправан положај у овој земљи", рекао је Калинић. Како је додао, штитећи своје демократско право на слободу избора своје будућности и право на одбрану слободе и равноправности, посланици СДС-а, дио реформиста и још неких просрпских странака прогласили су јануара 1992. Републику Српску.

"Дакле, јасно је да без Скупштине никада не би настала Српска и све њене битне институције, да би потом нашом борбом била одбрањена и у Дејтону међународно верификована. Ова историјска улога Народне скупштине данас и те како добија на значају у разрешавању актуелне кризе у БиХ која је створена због урушавања Дејтонског споразума од стране међународних протектора и охрабривања унитаристичких пробосанских снага да под фирмом стварања такозване грађанске државе доведу у питање опстанак Републике Српске и принцип конститутивности и равноправности народа", навео је Калинић за"Независне новине".

Истакао је да је у овим тешким временима јасно да ће се Република институционално бранити у Народној скупштини.
"Зато је важно да се у сваком тренутку сачува њен дигнитет. У том смислу мој апел странкама на власти, али и странкама опозиције је да буду свјесни опасности која нам пријети и да ставе мораторијум на међустраначке обрачуне и окупе се око минимума националног интереса. Јер Република Српска и њена заштита морају бити изнад свега", рекао је Калинић.

Петар Ђокић

Некадашњи предсједник НС РС Петар Ђокић истиче да је парламент Српске одиграо најважнију улогу у развијању идеје стварања Српске, а онда послије тога настанка и заштите интереса РС и одбране Српске.

"Можемо сасвим сигурно устврдити да је НС РС ставила најважнији печат на постојање и на данашњи живот Републике Српске, а и тиме дефинисала будућност Српске. Данас је НС РС посебно важна институција Српске, уз чију активност је једино и могуће дјеловати на заштити интереса Српске, на њеној афирмацији, те стварању оних најважнијих предуслова на основу којих би се даље у будућности развијала Српска", рекао је Ђокић за"Независне новине".

Подсјетимо , Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ. Од њеног проглашења, административно сједиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања рата било измјештено у Пале, а 1998. године сједиште је премјештено у Бањалуку. Први предсједник парламента био је Момчило Крајишник, који је преминуо 15. септембра прошле године од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра РС.
 
(Независне)