Медији: ЕУ расправља о суспензији безвизног режима :: Semberija INFO ::

 

Медији: ЕУ расправља о суспензији безвизног режима


БРИСЕЛ - Незаконит боравак и неосновани захтјеви за азил грађана Молдавије, Грузије и Украјине, као и са западног Балкана, покренули су у Бриселу расправу о суспензији безвизног путовања у Европску унију (ЕУ), пише данас портал ЕУ Обзервер.

Најгласније када је ријеч о наводној злоупотреби безвизног режима су Њемачка, Француска и Италија.

Интерни документ ЕУ од 27. септембра, у који је портал имао увид, наводи 10 најпроблематичнијих земаља када је ријеч о поштовању безвизног режима, међу којима су Молдавија, Украјина и Грузија, а помињу се и Србија и Албанија.

Примјећен је пораст неовлашћеног боравка држављана Албаније, Молдавије и Украјине, а број захтјева за азил у посљедња три месеца порастао је и из Грузије.

Разлог за поновно увођење виза може бити повећање за 50 одсто незаконитог боравка или неоснованих захтјева за азил, као и уколико земље одбију да прихвате своје држављане, објашњава се у тексту.

Према подацима о кршењу закона о странцима 2020. године у Њемачкој, Албанија је на другом мјесту, Украјина на петом, Србија на седмом, Молдавија на деветом и Грузија на десетом мјесту.

"У случају малог или никаквог напретка трећих земаља, Европска комисија би требало, према нашем мишљењу, да нагласи да је покретање Механизма за суспензију виза реална опција" навела је њемачка делегација у документу.

Слично становиште има и Италија нарочито по питању Молдавије због мрежа трговине људима.

Француска је незадовољна због Албаније и Грузије и остаје на опрезу када је ријеч о српским држављанима.

Чешка је саопштила да је примјетила повећан број неоснованих захтјева за азил држављана Молдавије, Грузије и Украјине.


Танјуг / Независне