ПРОТЕСТ У ТЕТОВУ, ТРАЖЕ СЕ ОСТАВКЕ ЗВАНИЧНИКА ЗБОГ ПОЖАРА :: Semberija INFO ::

 

ПРОТЕСТ У ТЕТОВУ, ТРАЖЕ СЕ ОСТАВКЕ ЗВАНИЧНИКА ЗБОГ ПОЖАРА


Foto: Nezavisne
СКОПЉЕ - Стотине демонстраната у сјеверномакедонском граду Тетову тражило је данас оставке званичника, након прошлонедјељног пожара у коме је изгорјела ковид болница и погинуло 14 особа, а повријеђено још десетак.

Протест су организовале породице жртава, а демонстранти су захтијевали да власти открију налазе истраге о пожару, као и оставку градоначелнице Тетова Теуте Арифи, преноси АП.

Сукоби између полиције и демонстраната избили су испред сједишта албанске партије Демократска унија за интеграцију (ДУИ) која је дио владајуће коалиције.

Портпарол полиције у Тетову Маријан Јосифоски саопштио је да су четири полицајца лакше повријеђена, а најмање два демонстранта ухапшена.

Девет дана након пожара у болници, нису објављени подаци из истраге о његовим узроцима, вјерује се да је пожар био случајан, али није утврђено како је почео, док свједоци и званичници кажу да је пожару претходила експлозија.

Пламен се брзо проширио кроз привремени објекат, који је уништен у року од неколико минута, а у пожару је погинуло 12 пацијената и два рођака у посјети, а још 12 особа је повријеђено.

Министар здравља Венко Филипце понудио је оставку два дана након пожара, као и његов замјеник Илир Хасани, заједно са двојицом виших руководиоца болнице, али је премијер Зоран Заев поручио да ће коначну одлуку о поднијетим оставкама донијети искључиво на основу чињеница из истраге.

Деветнаест теренских болница, финансираних из кредита Свјетске банке, подигнуто је широм Сјеверне Македоније у прошлој години ради рјешавања све већег броја хоспитализација због корона вируса и недостатка болничких кревета, наводи АП.

Здравствене власти кажу да је свих 19 изграђено према спецификацијама и стандардима које је Свјетска банка поставила као услов за кредит.

(Тањуг)